Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Vodič za uređenje kupatila

Tako mala a tako bitna, naizgled komplikovana, ali potpuno neophodna za život. Kupatila-sastavni deo svakog enterijera.

Kupatilo

Tako mala a tako bitna, naizgled komplikovana, ali potpuno neophodna za život. Kupatila-sastavni deo svakog enterijera.

Ove moćne oaze, možemo slobodno tretirati kao sasvim zasebne celine u okviru naših domova. Vekovima unazad, ona su predstavljala sastavni deo ljudkse svakodnevice. Zato I nije za zanemariti taj trenutak kada donosimo odluku o njihovom renoviranju.

Obuzeti gomilom pitanja: da li angažovati arhitektu, koliko novca uložiti, šta I gde izabrati…, zaboravljamo da je to investicija koja se obavlja jednom u deset godina, ako ne I ređe. Samim tim kao najbitnije faktore u upremanju kupatila biramo: funkcionalnost I trajnost.

Kupatilo

Šta treba da znate!

 • Ne, nije neophodno angažovati arhitektu za dizajn kupatila, ukoliko sami imate dovoljno vremena da se posvetite tome. Danas je većina salona sanitarije I keramike dobro opremljena iskusnim trgovcima ili dizajnerima-savetnicima, koji vam mogu (osim korisnih saveta), često ponuditi I 3d rešenja kupatila, sa odabranom robom. Ukoliko ‘pak nemate dovoljno poverenja u njih, uvek se možete obratiti vašem arhitekti.
 • Ne sudite o robi samo na osnovu cene! Često je neka roba precenjena, ali ne samo zbog njenog kvaliteta, već I zbog potpisa dizajnera koji je to kreirao. Ukoliko vam je taj potpis bitan, naićićete na veliki izbor popularnih dizajnerskih rešenja, a ukoliko ‘pak nije, fokusirajte se na ono što je vama najbitnije. Dakle, kada vas prodavac uputi na cenu proizvoda, na vama je da pitate o kakvoj robi je reč.
 • Dobri majstori su garancija za vaše zadovoljstvo! Čak I najbolja roba može biti uništena ako nije u rukama zanatlije, profesionalca. Angažujte vodoinstalatera za vodovod, električara za elektriku, keramičara za keramiku I montažera za montažu! Svaka od navedenih oblasti je različita I zahteva drugačiji pristup. Ne verujte u potpunosti onom koji tvrdi da može sve to sam da obavi!

Lila kupatilo

Sve što vam je potrebno za opremanje kupatila:

 • Nakon pripreme instalacija I ravnjanja površina, sledi oblaganje zidova I podova. Njih možete pokriti: keramičkim pločicama, granitnom keramikom, mozaikom ili kamenom. Takođe, delove koji nisu obloženi možete premazati vodoperivim bojama.
 • Odabir I postavka sanitarije. U zavisnosti od vaših potreba I veličine kupatila, birate odgovarajuću sanitariju. Dostupni su razni modeli wc šolja, od konzolnih šolja, monoblokova, do standardnih, podnih šolja. Uz nju možete uzeti I prateći bide. Lavabo birate tako da zadovolji vaše estetske I dimenzione kriterijume. Poželjno je kupovati sanitariju istog proizvođača, kako bi se izbegla mogucnost razlike boje I dizajna.
 • Kada ili tuš kabina, večita dilema. Iako su tuš kabine prilagođenije savremenom, užurbanom načinu života, kade su Idalje “prvaci” u oslobđjanju stresa I beskrajnom brčkanju, okruženi mirišljavim mehurićima. U tim trenutcima odluke, najbitnije je razmotriti dimenzije vašeg kupatila I šta bi se tu bolje uklopilo. Premale kade nemaju nikakvog opuštajućeg efekta (kao velike) I u tom slučaju je kabina bolji izbor. Ukoliko vam veličina kupatila dozvoljava oboje, razmislite o vasim ličnim navikama I potrebama. Taj izbor je potpuno individualna stvar.
 • Slavine I tuševi. Ovde estetika igra najmanju ulogu. Kvalitet I funkcionalnost određuju ovaj izbor. Ne zaboravite da je uz ovakve proizvode neophodno uzeti garantni list!
 • Kupatilski nameštaj I aksesoar. Ormarici za odlaganje peškira, kozmetike I hemije, ogledala, rasveta, držači sapuna, četkica, dozeri… sve to su propratni elementi neophodni u svakom kupatilu. Izbor ovih elemenata najviše se zasniva na ličnom ukusu I uklapanju u postojeći enterijer kupatila.

Kupatilo

I na kraju, ne zaboravite da su kupatila najbitniji deo naših domova! Nemojte ih zanemarivati! Ona su, na neki način, odraz lične higjene vlasnika. Ukoliko vam se sve ovo čini prekomplikovano I mislite da nemate vremena za toliko angažovanje, unajmite profesionalca, ali imajte na umu da ste vi ti kojiće biti korisnici tog kupatila I trudite se da ga prilagodite vašim svakodnevnim potrebama.

  Vaše mišljenje nam je važno!

  Vaša ocena: None Average: 5 (4 votes)
  Sviđa mi se!

  Autor: glavonjic

  Diplomirala Dizajn enterijera na Višoj Školi Likovnih i Primenjenih Umetnosti u Beogradu 2006. godine.Bavi se dizajnom enterijera,kao i grafičkim dizajnom.

  Slični tekstovi

  Slične galerije

  Komentari

  super je clanak, al imam i

  super je clanak, al imam i pitanje. Kad vec stavimo kadu-koja je najbolja?

  Pošalji novi komentar

  Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.