Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Uredite špajz

Bitna stavka u stanu svake domaćice je prostor za odlaganje prehrambenih namirnica tj. špajz. Da li je špajz standard ili potreba u stanu, zavisi od toga kako ga koristite i koliko vam je bitan.

Bitna stavka u stanu svake domaćice je prostor za odlaganje prehrambenih namirnica tj. špajz. Da li je špajz standard ili potreba u stanu, zavisi od toga kako ga koristite i koliko vam je bitan. Najvažnija stvar kod svakog špajza nije samo veličina, nego i  organizacija prostora. Uglavnom su to mali prostori, pa se samim tim u njima lako stvara haos, ako ne postoji red.

Za početak razmislite šta sve od namirnica želite da držite u špajzu. Zatim koje od tih namirnica češće, a koje ređe koristitie i ko će sve koristiti špajz. Ukoliko špajz koriste i vaša deca vodite računa da im namirnice stoje na dohvat ruke i da do njih mogu lako doći. Razvrstajte sveže namirnice od onih u konzervi ili tegli. Posebno mesto u špajzu trebalo bi da bude i za flaše i boce.

Kada napravite dobru klasifikaciju stvari, znaćete koliko različitih celina imate. Najjednostavnije rešenje za uređenje špajza su uvek police. Postavite ih tako da svakoj polici možete prići i tako da iskoristite što više prostora. Shodno tome koliko namirnica držite, police možete nanizati od poda do plafona. Donje police mogu biti šire jer se njima lako može pristupiti. U gornjoj zoni police mogu biti uže kako bi što lakše dohvatili namirnice sa njih.

Kako biste unapredili vaš špajz uz police možete kombinovati fioke, delove koji se zatvaraju, posebne pregrade za začine, mesto za čuvanje vina... Naravno u špajzu možete uvek držati i tanjire, male kuhinjske uređaje i sve one stvari za koje nemate mesta u kuhinji. Dobro organizovanim prostorom možete lako da upravljate i u njemu dobro da se snalazite tako da ukoliko više ne budete imali potrebu za špajzom  možete ga uvek pretvoriti u ostavu za držanje drugih stvari.

Ukoliko nemate špajz, ne očajavajte. Možete ga napraviti u sklopu kuhinjskih elemenata, ormara, niše ili u lođi. Napravite dublje kuhinjske elemente i sa unutrašnje strane frontova okačite korpice u kojima ćete držati određene namirnice. Možete napraviti i poseban kuhinjski element na točkićima koji će biti mobilan i koji će služiti za odlaganje namirnica.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.2 (10 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

This is one of the most

This is one of the most useful things ever! shelves, wall organizers are saving the life sometimes: they're very cost-effective and look amazing in a kitchen! xo

extra...

extra...

Ukoliko zelite da nas

Ukoliko zelite da nas kontaktirate, pitate ili posavetujete se, e mail adresa se nalazi u Kontakt-Redakcija na vrhu stranice.

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.