Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Uredite sami svoj dom

U svom domu treba da se osećate relaksirajuće, zadovoljno, ušuškano, ispunjeni pozitivnom energijom.. Ako ne možete priuštiti pomoć enterijeriste pri uređenju svog doma evo nekoliko saveta kako da to izvedete sami!

Došao je momenat da uredite svoj dom. Bilo da u njemu živite već neko vreme ili se tek useljavate u njega, bilo da ste vlasnik ili podstanar, treba da se u njemu osećate relaksirajuće, zadovoljno, ušuškano, da se punite pozitivnom energijom preko potrebnom za svakodnevne izazove. Ako ne možete priuštiti profesionalnu pomoć pri uređenju svog doma, nemojte klonuti duhom, evo nekoliko predloga kako to da izvedete sami.

Verujte svom ukusu i željama. Zaboravite trendove. Zamislite šta je to što vas inspiriše, razveseljava i čini da se osećate dobro. U kakvim pejsažima najviše uživate? Eto inspiracije za paletu boja, a i potencijalni stil opremanja. Ako ne živite sami, zamolićete i ukućane da urade isto, pa ćete upoređivanjem doći do kompromisa. Zapamtite - znaćete šta je dobro za vaš dom i više nego što mislite.

Osmislite temu. U moru tema i stilova, teško je odlučiti se baš za jedno, ali i ne treba. Malo je ljudi koji se pronalaze u samo jednom stilu uređenja, svi imamo više težnji i usmjerenja... zato iskoristite svoju naizgled neodlučnost da od svog doma stvorite jedinstven dragulj koji će reflektovati vašu ličnost. To je jedino i bitno da biste se u nekom prostoru osećali dobro. Samo osluškujte svog unutrašnjeg dizajnera.

Zapišite navike i potrebe. Kada imate viziju o stilu i bojama koje će vas učiniti srećnim, morate ih uklopiti sa vašim životnim navikama i potrebama. Obavezno zapišite sve navike, bez obzira koliko to bespotrebno izgledalo. Pomoći će vam svakako pri kupovini i pri planiranju prostora.

Planirajte. Nacrtajte precizan plan svog doma, bilo rukom ili pomoću jednog od nekoliko besplatnih online programčića, i pažljivo isplanirajte pozicije nameštaja. Minimum prostora za slobodan prolaz pored nameštaja je 60 cm, a optimalan bar 1 m, tako da možete isplanirati po potrebi. Na internetu postoji program koji uz minimalnu cenu i minimalno znanje, može vam obezbediti i 3D prikaz vašeg stana, što bi u mnogome olakšalo planiranje prostora.

Uklopite boje. To je najteži posao, jer čovek je za to ili talentovan ili ne.  Ali iako je to brutalna i razočaravajuća misao, ima rešenja i za to. Imajte na umu boje koje vas inspirišu, paleta od recimo 4 boje koje ste dobili posmatrajući unutar sebe.  Za siguran uspeh, odredite najsvetlije tonove za najveće površine - zidove, srednje tonove za nameštaj i intenzivne tonove za dekorativne elemente kao što su ramovi za slike, lampe, sveće, saksije, itd. Ili  verujte u svoj ukus i želje, poslušajte sebe ako vam se nešto stvarno sviđa, tu nikako ne možete pogriešiti, jer uostalom vi ćete živeti u tom prostoru i biti ponosni što je vaših ruku delo.

Nemojte žuriti. Na kraju krajeva, zašto biste žurili, kada uređenje doma treba da bude jedan proces koji se razvija zajedno sa vama. Bitno je da imate ideju vodilju, uz koju ćete tačno znati šta vam je potrebno za vaš stan, a šta ne. Kada je to u pitanju, nemojte praviti kompromise. Budite strpljivi i posmatrajte kako vaš dom evoluira u jedinstveno oličenje vas samih.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.9 (8 votes)
Sviđa mi se!

Autor: mili.tomasevic

Freelance dekorater enterijera, student Sheffield univerziteta,SAD i autor bloga PassionDecor, u kojem piše o dizajnu,stilovima,dizajnerima,i svim onim sitnim stvarima koje čine dom. Smatra da svaki ambijent treba biti odraz ličnosti...

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Postovana, jako mi se

Postovana, jako mi se svidjaju vasi predlozi. I da li biste mi mogli navesti neki od tih besplatnih programcica za crtanje pozicija namestaja?

Hvala

Branislava

Subotica

Evo

Evo nekih...

http://www.floorplanner.com
http://v3.planningwiz.com/

Oba su na web-u, ne morate ih preuzimati i veoma su intuitivni i laki za koriscenje.

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.