Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Udahnite život zidovima!

Za razliku od nekadašnjih tapeta, 90tih godina prošlog veka pojavljuju se tapete koje vraćaju boje i radost u stambeni prostor. Od tada evolucija se nastavlja primenom novih tehnologija koji omogućavaju neograničen izbor boja tema i motiva.

Mislili ste da su tapete staromodne?

Današnje tapete su jednostavno spektakularne!

sun-yellow

Za razliku od nekadašnjih tapeta, sa jednoličnim uzorcima, oblepljenih preko celih zidova, 90-tih godina prošlog veka pojavljuju se tapete koje vraćaju boje i radost u stambeni prostor. Od tada evolucija se nezaustavljivo razvija primenom novih tehnologija koje omogućuju neograničen izbor motiva, vrsta efekata i odabir materijala. Tako nalazimo tapete od tekstila, svile, kože, papira, kao ravne, sa naglašenom teksturom, metalik sjaja, psihodeličnih boja i zanimljivih kombinacija.

Agileflying-spot

Danas se tapete mogu naći u raznim kategorijama: kao zidni murali, koje možete sami dizajnirati ili angažovati dizajnera, zatim mogu se naći kao zidne tetovaže za deo površine zida a koje možete lako i samostalno izvesti, postoje i višekratne nalepnice, koje bez problema možete skinuti, bez ostataka na zidu, i ponovo ih negde drugde zalepiti.

foto-muralrbc_flip_flop_022

wall tatoo 4

Primeri zidnih tetovaža

wall tatoo3wall tatoo

Volite prečišćen i jednostavan prostor. Ipak, na jednom zidu biste baš  voleli imati neku sliku ili pojednostavljenu predstavu nečega? Vaše zidne tetovaže možete i sami smisliti, dizajnirati ili pogledati kataloge postojećih motiva. Ne prekrivaju celu površinu zida pa se vrlo lako  postavljaju a  još ih je lakše skinuti kada vam dosade.

wallpaper-tapet

Da su se tapete vratile na velika vrata i ustoličile u estetskoj svesti modernog čoveka dokazuje i činjenica da se neki od slavnih dizajnera bave dizajniranjem, pa čak i ručnim oslikavanjem tapeta. Jedan primer takvog angažmana predstavlja i dizajnerski par Wakako Kishimoto i Mark Eley, koji su svoje idilične i pomalo psihodelične motive tapeta predstavili na londonskoj nedelji mode 2001. godine i tom prilikom osvojili prvu nagradu žirija za dizajn.

U ovoj oblasti postoje čitave modne linije sa zaštitnim znakom dizajnera kao što su: Iris Maschek, Linda Barker, Lars Contzen, Marcel Wanders, Ulf Moritz, Colani, Belacol i drugi.

rb_iris_maschek_07 wallpicture Dawngrazia-left

rb_contzen_02rb_lc2_04 floating foam

Tapetama možete značajno unaprediti kvalitet prostora, kao i ostvariti različite prostorne efekte. Strukturom, bojama, odabirom motiva ili uzoraka, kao i veličinom uzoraka mogu se dobiti značajni vizuelni efekti, koji mogu oplemeniti prostor. Bitno je pravilno odabrati boje, uzorke, ali je isto tako važno i na kojem mestu primenjujete tapete.

Danas se tapete obično koriste da akcentuju neki prostor, pa ih je poželjno primeniti samo na jedan ili dva zida, ili na deo zida pored kojeg se nalazi, recimo trpezarijski stol ili krevet spavaće sobe, ili neki komad nameštaja koji želimo naglasiti.

green-leftred-right

Ukoliko se stavljaju na dva ili više zidova, onda se može koristi kombinacija dve ili tri srodne tapete, koji obično čine komplet za određeni prostor. Jedna od njih je obično neutralna i jednobojna, druga bude sa smirenim uzorkom, a treća tapeta je tada akcentna. To naravno nije pravilo, ali proizvođači vrlo često prave tapete tako da za svaku postoji njen srodan tonalitet u smirenijoj varijanti i služi kao pozadina.

rd_01_omdemanding

Zanimljiv je i broj stilova tapeta koji se danas pojavljuju i variraju. Tu imamo i oživljavanje čitave istorije ali i vrlo moderne, pa se tako mogu naći u kategorijama elegantnih, romantičnih, retro, ekstravagantnih, modernih, sa motivima prirode, kao decje, klasične itd.

Ilustracije stilova

Želite li svako odsustvo pravilnosti, reda i uzdržanosti, pravo rešenje za vas su tapete koje iskaču iz svih okvira, zapanjuju  i ostavljaju utisak posebnosti.  Jaki motivi mogu vrlo brzo dosaditi i prezasititi prostor ako se postave preko celih zidova. Skoro uvek su samo jedan akcenat u prostoru, primenjen na jednom ili još češće samo delu jednog zida. Poželjno ih je primenjivati na zidove koji nisu u dominantnom pravcu posmatranja.

Elegantne

Elegantne -  Mint and Nacre

Klasične

klasicne – la Vienna gold

Romantične

Najčešće su u pitanju cvetni motivi, ili elegantne pruge, primenjuje se najčešće u spavaćim sobama ali može značajno doprineti i u hodnicima, holovima, aulama i drugim većim i otvorenijim prostorima, kojima zbog prostranosti možda nedostaje topline i nežnosti. Prostoru daje dozu bliskosti i topline.

Passionate contrast rbc_flock2_03-floral-illusion

Retro stil

Poigravanje i ponovno oživljavanje svih motiva i principa prošlosti kao nove varijacije na temu. Poželite u svojoj sobi bilo koji istorijski stil od industrijske revolucije naovamo i imaćete pulsirajuće tehnokratske impulse na zidovima, niz ponavljajućih elemenata  krugova, pravougaonika, tufnica koji na određeni način referišu na pojmove masovno, tehnolosko, ponavljanje i sl.

funky

Moderne

Apstraktne i stilizovane šare i oblici u jarkim živim bojama učiniće vaš prostor svežim i ugodnim za boravak. Zidovi deluju razbuđeno i odišu mladoščću i energijom.  Prostor kao da vibrira u ritmu pokrenutih šara.

green-circleshuge-plants

Dečje tapete

Dizni trkaca stazaMesto za kampovanje

Sobu vašeg mališana uredite u skladu sa njegovim uzrastom i interesovanjima. Učinićete prostoriju bližom dečjem svetu mašte. Bilo da je to podvodni svet, kamping mesto u šumi ili trkaća staza, vaše dete uživaće u carstvu vedrine i mašte.

Feeling-like-a-fish-in-water.

Tapete za bebe trebale bi biti nežnih i toplih nijasni i umirujucih tonova, sa vedrim dečjim motivima ali ne previše šarene, da bi na bebe delovale umirujuće.

AristocatThe-right-tone-makes-the-music

Pri tome je važno da su materijali, koji se koriste za izradu tapeta i njihovo lepljenje, potpuno zdravi, neškodljivi po zdravlje beba i uglavnom ekološki. Najčešće se mogu i prati ali i vrlo lako skidati bez ostataka na zidu. Ukoliko kupujete tapete za dečju sobu ili sobu za bebu, potražite specifikaciju materijala, odnosno pogledajte da li proizvod ima sertifikat koji garantuje da je proizvod ekološki i neškodljiv.

Bezgranične su mogućnosti isticanja neke osobine prostora tapetama. Bilo da želite postići smirujuć ambijent, razigranost i živost prostora, naglasiti dostojanstvo i ozbiljnost, istaći klasiku i stilski namestaj, udahnuti nežnost i romantiku ili oslikati svet iz mašte vašeg deteta, tapete su moćno sredstvo koje vam može pomoći u tome da realizujete vaše zamisli.

Možete pokušati sami ili potražiti pomoć dizajnera enterijera. U svakom slučaju, vaši zidovi će oživeti.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.9 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: b.orelj

Bojana Orelj, diplomirala arhitekturu na FTN Novi Sad 2007.godine. Zaposlena u JP Standard - Zavodu za urbanizam u Bačkoj Palanci od 2008. godine do danas. Često iz razmere grada uplovi u razmeru detalja enterijera, što je dovodi i ovde.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

svidjaju mi se cvetne

svidjaju mi se cvetne tapete...

http://enterijer.rs/wp-content/uploads/2009/11/rd_01_om-284x213.jpg

gde mogu da ih kupim? hvala

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.