Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Stolice dizajnirane recikliranjem

Stolica je komad nameštaja koji je tokom vremena fascinirao veliki broj dizajnera, tako da ne treba da nas čudi što, kada govorimo o dizajnu i reciklaži stolica u očima dizajnera i u ovom domenu zauzima posebno, takoreći počasno mesto.

Stolica je komad nameštaja koji je tokom vremena fascinirao veliki broj dizajnera, a ta tendencija se može primetiti i danas. Uzimajući ovo u obzir, ne treba da nas čudi što, kada govorimo o dizajnu i reciklaži, ili o reciklaži u dizajnu, stolica u očima dizajnera i u ovom domenu zauzima posebno, takoreći počasno mesto.

Stolice i fotelje se mogu praviti reciklažom različitih materijala i menjanjem namene drugih predmeta.

Reciklirani materijali su veoma raznovrsni. To su komadi drveta koji su nastali kao nusprodukt, tj otpaci u drvnoj industriji i stolarskim radionicama, zatim predmeti koji su van svoje primarne funkcije (kao što je frižider pretvoren u udobnu fotelju i vespa pretvorena u kancelarijsku stolicu, kofer, starinski ili moderan, pretvoran u dopadljivu stolicu, fotelju, sofu itd. ), ambalaža ili delovi ambalaže (flaše, plastične i staklene, zatvarači za flaše, pampuri od plute, limenke i konzerve itd. ), karton ili čak i papir...

Drvene palete za skladištenje su predmeti veoma omiljeni kad je reciklaža u pitanju. Njihova upotreba je veoma široka u smislu recikliranja, pa ćemo neretko naići na recikliranu stolicu napravljenu upravo od paleta, neki sajtovi će čak nuditi da kupimo uputstvo da sami napravimo baš njihovu stolicu od paleta za skladištenje. Ovakve stolice su neretko obojene u različite boje i na ovaj način učinjene živopisnijima.

Još jedan predmet koji se često rukom i maštom mnogih dizajnera "pretvara", to jest reciklira u stolicu je - kofer. Međutim, stolice od starih i neupotrebljivih limenih buradi, delova mašina, čak i “rashodovanih” aviona, u svetu recikliranog nameštaja nisu retkost.

Naravno, ukoliko imate stare i neugledne stolice i fotelje, umesto da ih bacite možete ih "doterati", odenuti u novo ruho. Drveni ili metalni delovi stolice ili fotelje mogu se prefarbati, a pojedini delovi tapacirati na način na koji želimo: moderan, retro, otkačen, detinjast, tehno... Ovaj tretman starog nameštaja se takođe smatra vidom reciklaže, i osim što čini dobro prirodi može na jako lep način obogatiti atmosferu jednog enterijera.

Kao i uvek u svetu dizajna, sve zavisi od ideje i dovitljivosti dizajnera ili majstora. Mogućnosti su onoliko široke koliko je dizajner spreman da ih prepozna.  

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Irma Talović

Diplomirala arhitekturu u Novom Sadu. Bavi se energetski efikasnom gradnjom, uređenjem unutrašnjeg prostora, dizajnom, kao i pejzažnom arhitekturom.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Veoma lep dizajn ali

Veoma lep dizajn ali postavlja se pitanje udobnosti ovakvih stolica.

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.