Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Stočići za dnevnu sobu

Stočići u dnevnoj sobi su vrlo bitan element enterijera. To su niski stolovi na koje možemo odložiti časopis, knjigu, šoljicu kafe i slične potrepštine, dakle element bez kojeg je teško zamisliti udoban dom.

Stočići u dnevnoj sobi su vrlo bitan element enterijera. To su niski stolovi na koje možemo odložiti časopis, knjigu, šoljicu kafe i slične potrepštine, dakle element bez kojeg je teško zamisliti udoban dom. Međutim, iako su stočići svakodnevni i uobičajni elementi, to ne znači da moraju biti neugledni i dosadni.

Mnogi ne znaju, ali stočići su bili vrlo popularni u Otomanskom carstvu- na njima se služio čaj, a uobičajno mesto za ovakve stočiće bile su bašte. Do Prvog svetskog rata, stočići su bili deo seta nameštaja za dnevnu sobu, često jednostavnog oblika, međutim, posle su se "oslobodilii" i postali element za sebe.

Da bi stočić bio dobar, on mora da bude i funkcionalan i lep. Za početak, bitno je razmotriti kakav nameštaj već postoji u Vašoj dnevnoj sobi.

Bitno je uskladiti stilove, npr. ako imate tradicionalni nameštaj, sa detaljima od drveta, potreban vam je stočić od drveta.

Takođe, ako spadate u tip ljudi koji stočić koristi samo iz praktičnih razloga, Vaš stočić mora biti lak za čišćenje i pospremanje.

Ako Vam se više dopada moderan izgled stočića, imate najrazličitiji izbor boja, tekstura, dizajna i veličine. Moderni stočići možda neće biti praktični kao oni "obični", ali će uneti neki šmek u Vaš prostor i izazvati poglede ili divljenje gostiju.

Materijali kao što su koža, metal i pleksiglas su danas popularni i izbor takvih stočića je širok. Stočići od kamena i keramike mogu izgledati vrlo sofisticirano. Možete izabrati i dizajnirani stočić, koji je možda malo skuplji, ali garantuje da ćete u dnevnoj sobi imati malo remek-delo.

Stočić treba da bude udaljen od kauča oko 40 centimetara i treba da bude u visini kauča (sedišta).

Ako na stočić u dnevnoj sobi odlažete telefon, daljinski, novine, ključeve i ostale sitnice, nabavite stočić sa fiokom ili policom, kako biste oslobodili gornju površinu od nereda.

Ako Vaši ukućani dižu noge na stočić, nabavite stočić od drveta, nikako od stakla ili nekog delikatnog materijala.

Za malu dnevnu sobu, rešenje je stočić sa staklenom gornjom površinom. Staklo propušta svatlost- a svetlost uvek "otvara" prostor. Ako imate lep tepih, stakleni stočić će ga naglasiti.

Ako je vaš kauč standardan (glomazan i na rasklapanje), uz njega će stočić sa izduženim i tankim nogarama izgledati skladno.

Ako Vaš kauč ima nožice, odaberite "pun" stočić.

Ako imate mašte i volje, uvek možete sami "izmajstorisati" svoj stočić snova, ofarbati ga u skladu sa dnevnom sobom, dodati mu razne detalje, kombinovati materijale... Mogućnosti su bezbrojne.

Ukrasite stočić vazom punom cveća, lepom staklenom činijom (može biti ispunjena šarenim šljunkom) ili lepim, ilustrovanim knjigama. Ne birajte ukrase i detalje koji ne izgledaju dobro iz svih uglova (npr. ramove sa slikama).

Držite se pravila- manje je više, time dobijate urednost i manje čišćenja. Nikad nemojte "zatrpati" Vaš stočić detaljima, inače će on izgubiti svoju glavnu svrhu- a to je praktičnost.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (1 vote)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.