Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Stepenice u stanu

Ako vam je dosadio izgled stepenica koje imate u enterijeru uz nekoliko izmena možete im dati novo ruho i savremen izgled. Zadovoljenje kriterijuma praktičnosti i estetičnosti daje veliki broj originalnih rešenja.

Ako vam je dosadio izgled stepenica koje imate u stanu ili kući uz nekoliko izmena možete im dati novo ruho i savremen izgled. Primarna funcija stepeništa je praktičnost, a zatim estetika. Zadovoljenje oba kriterijuma daje veliki broj originalnih rešenja.

Prvi uslov koji bi trebalo da je zadovoljen kod stepenica koje se koriste u stanovanju je udobost koju određuje odnos visine i širine stepenika, dovoljna širina stepenišnog kraka kao i siguran materijal od kojeg su gazišta. Kada je preduslov dobrog stepeništa zadovoljen sledeći kriterijum je sigurnost koja je prisutna u svakom aspektu dizajniranja stepeništa.

Sigurnost se zadovoljava odabirom neklizećeg materijala i adekvatnom ogradom ili potrebnim rukohvatom. Ukoliko tek birate materijal za stepenište vodite računa da materijal nije isuviše klizav posebno kada dodje u kontakt s vodom.

U slučaju da već imate stepenice možete ih prektiti itisonom ili tepih stazom i na taj način smanjite rizik od klizanja. Na ovaj način možete uvek da menjate izgled tj. boju stepeništa.

Ukoliko je stepenište jednokrako i konzolno, obavezno je postavljanje ograde s otvorene strane stepeništa posebno ako imate malu decu. Ukoliko je stepenište dvokrako ili kružno i uokvireno zidom sa svih strana porebno je postavljanje rukovata minimum s jedne strane.

Kako stepenište ne bi izgledalo klaustrofobično i mračno potrebna je adekvatna rasveta. Najlepši efekat daje prirodno svetlo. Ravnomerno osvetljeno stepenište dnevnim svetlom vizuelno je šire, svetlije i prijatnije za upotrebu. Ukoliko ne postoji dnevno osvetljenje neohodna je rasveta. Da rasveta ne bi bila isuviše jaka pa samim tim neprijatna za oko preporuka je diretno ili indiretno osvetljenje gazišta. Indirektna rasveta ispod prepuštenog dela gazišta ili direktna u donjoj zoni zida može da bude diskretna naznaka penjanja u večernjim satima.

Često stepenišni prostor u stanu bude zanemaren kao deo kvadrature stana koji je izgubljen. On nužno ne mora da služi samo za povezivanje spratova. Uz pomoć dekoracije može da postane prepoznatljiv detalj u stanu.

Dekorišite čela stepenika farbanjem u jednu ili više boja ili zalepite dekorativnu tapetu. Postavite male saksije s cvećem, dekorativne sveće, keramičke vaze... po ivici stepeništa. Zidove unutar stepeništa obogatite slikama ili uspomenama sa putovanja...

Višak prostora ili „izgubljen“ prostor koji se javlja ispod stepeništa predstavlja večitu dilemu kako ga maksimalno iskoristiti. U zavisnosi gde se takav višak prostora javlja, može poslušiti u razne svrhe. U sklopu sobe može poslužiti sa smeštanje ugradnog ormara, a u hodniku kao ostava.

Takođe može da postane zgodan kutak za smeštanje manjeg radnog stola ili biblioteke.

Nešto praktičnija rešenja su smeštanje ugradnih kuhinjskih elemenata ili manjeg toaleta ukoliko za to postoje instalacije i dovoljno mesta.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.