Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Spušteni plafoni

Uz pomoć spuštenih plafona mogu se sakriti instalacije, betonske grede ili rebra na plafonu, razne neravnine u plafonu, ukoliko je potrebno smanjiti visinu prostorije, ali često i gotovo uvek je razlog estetski.

Spušteni plafoni od gips-kartonskih ploča u enterijeru se rade iz raznih razloga. Uz pomoć spuštenih plafona mogu se sakriti instalacije, betonske grede ili rebra na plafonu, razne neravnine u plafonu, ukoliko je potrebno smanjiti visinu prostorije, ali često i gotovo uvek je razlog estetski.

Praktični razlozi mogu biti: ako želimo da postavimo zvučnu ili termičku izolaciju ispod betonske konstrukcije ili želimo da postavimo klimatizaciju, rasvetu...Jednom rečju spušteni plafoni imaju višestruku funkciju i često se viđaju u opremanju enterijera.

Uz pomoć spuštenih plafona možemo dobiti na likovnosti i atraktivnosti prostora. Mogu poslužiti za akcentovanje nekog dela u stanu odnosno prostoriji.

Najbolji efekat koji spušteni plafoni pružaju su vezani za rasvetu koja se postavlja u njih. Na taj način rasveta u stanu može biti diskretna, indirektna, pavilno raspoređena, razigrana, može pratiti funkciju, komunikaciju i poteze u prostoru.

Često se uz pomoć rasvete u spuštenom plafonu akcentuje zona sedenja u dnevnoj sobi, ili zona za obedovanje u trpezarijama...

Plafon se može spuštati po obodu prostorije, a rasveta se može smestiti u spuštene delove plafona ili bočno po udubljenom delu plafona koji dobijamo spuštanjem. Takođe situacija može biti obrnuta pa plafon spustiti u centralnom delu prostorije tako da rubovi prostorije ostanu nespušteni i u toj zoni bočno postaviti rasvetu.

Plafon se može spustiti u jednoj ravni ili u više stepenastih ravni shodno efektu koji se želi postići.

Spušten plafon se često nalazi i u hodnicima, tj. predsobljima i degažmanima u stanovima, i na različite načine može pratiti liniju komunikacije.

Rasveta u plafonima može biti tačkasta, pravilno raspoređena, mogu postojati procepi u plafonu koji svetle, pravilnog ili nepravilnog oblika...

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.2 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Što više korisnih saveta,

Što više korisnih saveta, preporuka, uvek dobro dođu kako početnicima tako i iskusnim majstorima i dizajnerima. Odlične teme krase ovaj sajt. Sve pohvale !

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.