Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Spoj kontrastnih boja

Kontrasti, bilo da su u bojama ili stilovima uvek su dobro došli u različitim prostorijama stana. Doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora, a inspiraciju za njihovu primenu možemo pronaći svuda oko nas.

Kontrasti, bilo da su u bojama ili stilovima uvek su dobro došli u različitim prostorijama stana. Doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora, a inspiraciju za njihovu primenu možemo pronaći svuda oko nas.

 

Boja je najuzbudljiviji, najzahvalniji, a istovremeno i najfiniji element u enterijeru. Promišljenom primenom boje može se ulepšati svaki dom. Prilikom određivanja boja za Vaš dom, prepustite se vlastitim asocijacijama i slobodnom maštanju. Sa upotrebom boja u unutrašnjoj dekoraciji povezano je mnogo bitnih pojedinosti koje nije lako unapred predvideti, a koje je teško promeniti nakon obavljenog posla. Zato je dobro znati kako boje deluju jedna na drugu i kako promenom jednog detalja možemo uticati na dekorativni izgled celine.

U enterijeru postoji nekoliko pristupa upotrebi boja, a najčešći su sledeći: Usklađuju se nijanse jedne boje koje se u prirodnom krugu spektra nalaze jedna do druge. Primer su žuta, narandžasta, crvena (spektar toplih boja), zelena, zeleno plava, plava (spektar hladnih boja). Drugi pristup je da se kombinuju kontrastne boje odnosno one koje se u krugu spektra nalaze jedna nasuprot druge. To su npr. crvena i zelena, žuto zelena i ljubičasta, ljubičasta i žuta, narandžasta i plava.

 

Svaka kombinacija kontrastnim bojama u enterijeru uvek se smatra smelom. Njihovo spajanje može da ostavi oštar utisak, ali kombinacijom njihovih ublaženih varijanti možemo stvoriti prelepe kombinacije. Osnovne boje su crvena, žuta i plava, a njihovim mešanjem dobijamo veliki broj boja i njihovih nijansi.

Posto se o bojama dosta pisalo, pogotovo o uticaju boja na prostor, na naš um i raspoloženje, ovog puta ćemo predložiti nakoliko kombinacija kontrastnih boja i njihovu primenu u enterijeru.

Crvena i zelena. Zelena je boja koja simbolizuje mir, opuštsnje i dobru energiju. Zelana se preporućuje za zidove. Crvena je boja koja daje toplinu i raskoš. Dovoljno je da se samo neki komad namsetaja ili presvlaka pojave u crvenoj boji i dobićete zanimljivu kombinaciju.

Ljubičasta i žuta. Ovu kombinaciju izaberite ukoliko želite moderan prostor. Zidovi u ljubičastoj boji otvoriće prostor i daće iznenađujući karakter prostoru. Ljubičasta boja može biti hladna, sa više plave i topla sa više crvene boje. Ova kombinacija preporučuje se za primenu u dečjim sobama - kako bi ih učinili maksimalno dinamičnim i podsticajnim.

Plava i narandžasta. Preporučuje se za dnevne boravke i trpezarije. Plavi zidovi u svetlim tonovima smiruju, a narandžasti detalji daju toplinu i udobnost prostoru.

Kontrasti, bilo da su u bojama ili stilovima uvek su dobro došli u različitim prostorijama stana. Doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora,a inspiraciju za njihovu primenu možemo pronaći svuda oko nas.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.4 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.