Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Spavaća soba - rajsko ostrvo

Osnovna namena spavaće sobe jeste odmaranje. Pravilnom orijentacijom i položajem u kući ili stanu, spavaće sobe trebalo bi da su zaštićene od delovanja buke, svetlosti, mirisa, vrućine i svega ostalog što ugrožava mir i odmor.

Osnovna namena spavaće sobe jeste odmaranje. Najkvalitetnije rešenje za smeštaj spavaće sobe u stanu ili kući je formiranje spavaćeg kompleksa koji se osim soba, sastoji od kupatila i garderobe. Pravilnom orijentacijom i položajem u kući ili stanu, spavaće sobe trebalo bi da su zaštićene od delovanja buke, svetlosti, mirisa, vrućine i svega ostalog što ugrožava mir i odmor.

Spavaći kompleks je najbolje smestiti na posebnu etažu kada se radi o porodičnoj kući, a u stanu dalje od dnevnog boravka, gde se najčešće događaju aktivnosti ukućana. Spavaću sobu je najbolje orijentisati na istok, a dobre su i južna i jugoistočna strana. Najnepovoljnije su zapadna, zbog pregrijavanja prostora i severna zbog potpunog nedostatka sunčeve svetlosti neophodne za insolaciju prostora.

Mogućnost potpunog zamračenja spavaonice je vrlo bitna, pogotovo za osobe kojima svetlost stvara poteškoće pri odmaranju. Poželjno je izbegavati staklena vrata ili ona s nadsvetlom, jer omogućavaju prodor svetlosti iz drugih prostorija. Još jedna od bitnih potreba je osiguranje dovoljne količine zraka u spavaćoj sobi. Minimalna kvadratura sobe u kojoj spavaju dve osobe trebala bi biti 12m2, a spavaće sobe gde uz roditelje spava i dete 15,2m2.

Na kvalitetu spavanja i odmora utiče i položaj kreveta u prostoru. Zbog smera elektromagnetnih talasa i njihovog uticaja, najbolje je glavu okrenuti u smeru severa. Položaj kreveta uz prozor ili griejno telo trebalo bi svakako izbegavati. Smeštaj i odabir ormara uticaće na funkcionalnost i izgled spavaće sobe. Najbolje ih je smestiti u izdvojeni garderobni prostor. U stanovima je najčešće ovakva organizacija, zbog smanjene ukupne površine, nemoguća, pa se preporučuju ugradbeni ormari koji ne opterećuju prostor već se skladno uklapaju sa zidovima.

Spretnom kombinacijom s ogledalima, ugradbeni ormari čak i pojačavaju utisak prostornosti. Pod spavaće sobe trebalo bi obložiti toplim materijalom, preporučuje se parket ili druga vrsta drvenog poda s upotrebom manjeg tepiha uz krevet.

Boje i materijali završne obrade zidova su bitni za doživljaj prostora spavaće sobe. Doživljaj boja je vrlo individualan te bi se trebalo voditi vlastitim doživljajem i odabrati boju koja najviše odgovara vašem karakteru. U spavaćim sobama se preporučuje indirektna rasveta, dok je direktna potrebna uz noćni ormarić za čitanje ili uz radni ili toaletni stolić.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.2 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: panda

Rođena u Banjaluci, završila Dopisnu školu za dizajn enterijera "AMBIJENT" Beograd, pod mentorskim vodstvom arh.Radmile Milosavljević. Diplomirala na Banjaluka College u Banjaluci.Slobodno vreme provodi baveći se dizajnom enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.