Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Šare i mustre

Mustre i šabloni mogu kreirati veoma moćne osećaje u prostoru. One privlače pažnju ili iritiraju, ali jedno je sigurno - nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Mustre zapravo predstavljaju način na koji su linije, boje i teksture raspoređene u prostoru (ili na objektu). Prilikom dekoracije, mustre/šablone/šeme koristimo iz nekoliko razloga. Možemo ih koristiti da stvorimo "centralnu tačku" u nekoj prostoriji, da stvorimo utisak teme koja se provlači kroz prostor kao priča, da "začinimo" određeni prostor koji je inače monoton ili jednostavno da doprinesemo šmeku starih dana u prostoriji kada dekorišemo prostor u skladu sa istorijskim ili rustičnim stilom.

Odabir šablona
Kada biraju mustru za odeđen prostor, ljudi se uglavnom zaljubljuju na prvi pogled. Ukoliko pronađete komad nameštaja sa određenim šablonom možete taj komad nameštaja uzeti kao osnovu i od njega poći prilikom dekoracije prostorije ili čitavog Vašeg doma.

Sama šara nameće prigodnu komplementarnu šaru koju možemo da koristimo, a boje koje su sadržane u šari daju nam odgovor na pitanje koje boje koristiti za pozadinu naše mustre kao centralne teme.

Prilikom korišćenja mustri u dekoraciji našeg doma, korisno je voditi se sledećim "trikovima". Kada dekorišemo male sobe dobro je koristiti sitnu mustru. Na ovaj način mustra neće "progutati" prostor već će ga učiniti zanimljivijim i življim. Velikim prostorijama proporcionalno odgovaraju i velike šare - na ovaj način obezbeđujemo uočljivost šablona kao elementa.

Ukoliko koristimo više od jedne mustre u prostoriji moramo biti veoma pažljivi pri njihovom slaganju, a treba voditi računa i o slaganju stilova.

Šablon može postojati na bilo kom elementu prostora enterijera: na zidovima (tapete), nameštaju (komode, stolovi, stolice), podovima (bilo da se radi o šari na linoleumu, parketima - dakle samoj podnoj oblozi- ili tepisima i prostirkama), detaljima u prostoru (jastuci, vaze, različite posude, ukrasni tanjiri koje kačimo na zid, ramovi za slike, prekrivači, zavese...)...

Treba imati u vidu da će šara biti osnovna vizuelna karakteristika Vašeg prostora, tako da prilikom odabira stvarno treba biti mudar i odabrati šablon koji ćemo voleti da gledamo duže vreme.

Kada koristimo tradicionalne šablone, uglavnom koristimo jednu šaru kao kontrast jednobojnoj podlozi. Na ovaj način "dosadnoj" ili previše ozbiljnoj sobi se daje živost.

Slaganje šablona sa bojama u prostoriji ili upotreba više šablona je veoma zahtevan poduhvat. Treba stvoriti harmoniju između različitih šablona i boja i u isto vreme postići kontrast koji će prostor činiti privlačnim i živim.

Slaganje šablona može biti teško. Počnite sa jednim ili dva. Ukoliko Vam se efekat svidi možete dodati još. Trudite se da jedna šara bude dominanta, a druge da je podržavaju i da se nadopunjuju međusobno.

Mustre treba da imaju neku zajedničku karakteristiku ( neka od boja korišćena pri obrazovanju šablona) kako bi bile u harmoniji.

Međutim, najbitnija stvar kada koristite mustre pri dekoraciji Vašeg doma je da budete svesni da ćete jednog dana promeniti mišljenje. Ukoliko Vam se šara ne dopada ili Vam posle izvesnog vremena prestane biti interesantna, poželećete da je uklonite.

Mustre mogu kreirati veoma moćne osećaje u prostoru. Morate biti svesni ovih osećaja i obraćati pažnju na njih kako biste kontrolisali Vaš ambijent.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 3 (2 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Irma Talović

Diplomirala arhitekturu u Novom Sadu. Bavi se energetski efikasnom gradnjom, uređenjem unutrašnjeg prostora, dizajnom, kao i pejzažnom arhitekturom.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.