Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Skroman ali skladan prostor

Sredjivanje enterijera

Postovani,

Molim Vas za savet kako najbolje urediti stan od 49m2 u kome zivimo suprug i ja. Ideja je zbog prostora da bude sto funkcionalniji, fleksibilniji..
Hvala puno unapred
Srdacan pozdrav,
Marija

Imati mali stan ne znači ograničenje, već naprotiv. Mali stan predstavlja izazov kod kojeg je potrebno pronaći ravnotežu i napraviti kutak vredan milion dolara.

Osnova stana pre intervencije. 

Polazne tačke za idejno rešenje enterijera datog stana su fleksibilnost, mobilnost, prostranost. S obzirom na maleni prostor, pazilo se na poziciju osvetljenja i nenametljivost u prostoru.

Osnova stana posle intervencije: 

Već pri ulasku u stan pruža se pogled na dnevnu zonu stana. Dnevna soba je u sklopu trpezarije koja je otvorena ka velikoj spoljašnjoj terasi koja se proteže uz celu širinu stana. 

Međutim, kuhinja se nalazi zatvorena i donekle izolovana. Trebalo bi je predvideti kao otvorenu „celinu“ sa šankom koji bi sva 3 segmenta spojio u jedan jedinstveni prostor: trpezariju, dnevni boravak i kuhinju.

Prostrana terasa otvara mogucnost dekoracije ukrasnim visegodisnjim biljkama u cilju stvaranja mini oaze. Postavljanjem sklopivih stolica, stola i dekorisanjem u vidu sarenih jastuka ili mozda lazybag-ova prostor terase bi dobio na toplini i prijatnosti. 

U predvorje je ubačen ugradni plakar. Ugradni plakari su veoma korisni jer se lako stapaju u prostor, skoro su nevidljivi a njihova korist je nezamenljiva. U ovom slucaju, otvara se mogućnost za dubinu veću od 60cm, što je sasvim dovoljno za namenu ostave. 

Spavaća soba predstavlja kombinaciju radne i noćne zone. Ceo prostor je fleksibilan  – od jednog radnog prostora koji se lako transformiše u prostoriju za spavanje. Dato rešenje je omogućilo ujedinjenje dve različite funkcije u stanu kao i dva prostora. 

 

Stan od 49m2 sa datim projektovanim rasporedom prostorija zahteva nameštaj koji je po sebi „pokretan“, jednostavan za upotrebu. Na taj način bi se maksimalno iskoristio prostor za svakodnevne aktivnosti. Ubacivanjem belog nameštaja, principa dekupaža sa tapetama u boji i geometrijskim oblicima dekoracije u stanu postiže se čistiji i skladniji izgled prostora.

Svetlim bojama, jednostavnim dezenima kao i modularnim nameštajem može se doskočiti u postizanje željenog efekta – otvorenog, kliznog prostora sa tendencijom izlaska u spoljašnji prostor kasnijim otvaranjem terase i mešanjem sa unutrašnjom zonom stana. 

Za sva dodatna pitanja možete slobodno da mi se obratite. 

Autor: Nevena Gavrilović

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu na smeru urbanizam i pejzažna arhitektura. Posebno interesovanje je usmereno ka održivim vidovima energije, re-use principima i njihovoj upotrebi u svakodnevnom životu.

Slicni tekstovi