Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata

Veliki i krajnje nefunkcionalan stan

Postovani, supruga i ja, sa detetom od 6 godina zivimo u stanu od nekih 70 kvadrata, koji je krajnje nefunkcionalan. Resili smo da ga ponovo renoviramo, radimo grejanje, tako sto cemo ugraditi kotao u kaljevu pec, odradimo grejanje i zamenimo laminat brodskim podovima. Da li mi mozete pomoci, kako unutra preurediti prostorije, posto se ulazi direktno u dnevnu sobu, koja je ujedno i predsoblje, pa zbog elikog broja vrata, postoji veliki problem koji namestaj staviti.

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata 0

Momenat u kome je prikazan stan postao nefunkcionalan je onaj u kome je dnevna soba pretvorena u dečiju. Naime, ovakav tip stanova najčešće je građen u posleratnom periodu, tačnije 60ih godina. Njihova osnovna funkcionalnost ogledala se u potpuno odvojenoj kuhinji sa malom trpezarijom, posebno formiranoj dnevnoj sobi i spavaćoj sobi. Ovaj stan je jedan od tipova tih stanova s tim da je ovde trpezarija izmeštena u predsoblje tzv prolazna trpezarija. Kada je dnevna soba postala dečija, javio se veliki problem u organizaciji prostora s obzirom da predsoblje sa prolaznom trpezarijom ipak nije dovoljno veliko da zadovolji potrebe tročlane, a kasnije možda i veće porodice.

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata 0-1

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata 1

U cilju dobijanja funkcionalnijeg i komfornijeg životnog prostora, dnevni boravak povećan je na račun dečije sobe. Dečija soba ima dužinu od 4 m, što nam omogućava da istu toliku širinu smanjimo u nivou terase i tako dobijemo, manju ali opet izuzetno funkcionalnu prostoriju za dete. U slučaju povećanja broja članova porodice u dečijoj sobi moguće je postaviti krevete na sprat i dodati još jedan radni sto, a da se prostor ne naruši. Zid od kuhinje je porušen i umesto njega postavljene su tanke gipsane pregrade koje ne zatvaraju kuhinju u potpunosti već samo skrivaju sadržaj iste.

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata 2

Izmeštanjem dnevnog boravka u centar stana dobili smo prostrano predsoblje koje ima mogućnosti za postavljanje velikog plakara, koji bi zauzeo svu slobodnu dužinu zida iza ulaznih vrata, kao i svu visinu. Trpezarija je ponovo prolazna i udobno smeštena u ugao koji se javlja „pomeranjem“ zida dečije sobe. Sredina prostorije ostavlja mogućnost da se po potrebi sto razvlači kako bi se obezbedio veći broj mesta za obedovanje. Sada se dobija prostrana dnevna soba u „niši“ stana. Moguće je postaviti trosed i dve fotelje, kao i radni sto ukoliko je odraslima potreban u kući. Na spoljnom zidu ka hodniku zgrade predviđen je element koji će ujedno biti TV komoda i eventualno uski orman/polica za odlaganje.

Projekat – udobnost u sedamdeset kvadrata 3

Moguće je oformiti još jedan raspored, u kome se vrata za izlaz na terasu otvaraju iz dnevne sobe, a u dečijoj na mestu vrata ostaje prozor. Ovo rešenje se čak i preporučuje u slučaju postavljanja dva radna stola u dečijoj sobi jer nam tako ostaje prostor ispod prozora za postavljanje dodatnog stola.

 

Za sva dodatna pitanja budite slobodni da me kontaktirate.

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slicni tekstovi