Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Praktičan Feng Shui - uvod

Danas Feng šui postaje sve popularniji, jer nije potrebno da bude komplikovan da bi bio delotvoran. Moguće je i sa minimalnim poznavanjem njegovih principa uticati na životno okruženje.

Osnove praktičnog Feng Shui-ja

feng-shui1

Danas Feng Shui postaje sve popularniji, jer nije potrebno da bude komplikovan da bi bio delotvoran. Moguće je i sa minimalnim poznavanjem njegovih principa uticati na životno okruženje. Život i rad u neudobnom , nesigurnom okruženju menja naše raspoloženje, pa tako utiče i na naš odnos prema stvarima. Nesredjen ofis, gomile razbacanih papira, naslage nečistoće i prašine, nesređen stan, garaža sa gomilom raznih nepotrebnih sitnica i mnogo drugih sličnih stvari može negativno uticati na tok č'i energije i imati efekta na razne aspekte našeg života. Uglavnom nemamo mogućnosti da utičemo na neke već unapred  načinjene greške prilikom organizovanja stambenog prostora, na pr. kao što su loše postavljena ulazna vrata, vidljive grede u tavanici, loša orjentacija i raspored prostorija u stanu i sl, ali je moguće sitnim trikovima  i praktičnim rešenjima koja su lako primenjiva pojačati dejstvo pozitivne energije u stanu ili ofisu. Na kraju, praktičan Feng Shui treba da nam omogući da svako može da se snađe sa onim što već ima i na vrlo lak način dođe do rešenja kako se izboriti sa negativnim aspektima. Krenimo od četiri različita aspekta praktikovanja Feng Shui-a:

1. pejzažni feng shui - ovo se odnosi na okolinu našeg doma ili ofisa, mnogo faktora može da utiče da li će lokacija biti povoljna. Svi  imamo potrebu da se osećamo prijatno u okviru svog doma, ali ponekad nas dotiče uticaj spoljašnjeg okruženja.

FengShuiCompass

 

2. feng shui enterijera - detaljno sagledavanje unutrašnjeg uređenja prostora, protok č'i energije kroz stan i poslovni prostor.

3. važnost pravaca - najveću i presudnu ulogu u feng shui-ju imaju geografki pravci stana ili ofisa, kakobi se principi pravilno primenjivali.

4. vremenska dimenzija feng shui-a - odnosi se na brojeve za dobru i zlu sreću koji imaju uticaja na životni prostor, a koji se određuju pomoću moćne formule "leteće zvezde". Sreća bilo kog prostora može da se menja čisto proticanjem vremena.

Kompas ima osnovni značaj za pravilnu primenu principa Feng Shui-ja, jer je orjentacija osnova za analizu prostora.

Tradicionalni Feng Shui kompas - "Luo Pan", sličan je našem kompasu samo po tome što ima oblik kruga i podelu na 360 stepeni. Dalje je izdeljen na 8 osnovnih pravaca i 24 podpravaca, koji se zovu 24 planine i sveke planina meri 15 stepeni. One služe za izražavanje pravaca dobre i loše sreće. Najvažniji deo je magnetna igla koja se nalazi u sredini kruga. Naš kompas ili "zapadnjački" kompas kako se još naziva, može u potpunosti da odigra ulogu. Potrebno je da bude precizan i kvalitetan, kako bise pravilno odredili pravci i smerovi doma, odnosno poslovnog prostora.

bagua-bartlett untitled 276746-mala

Feng Shui vašeg doma počinje nacrtom vašeg doma. Odredi se glavni pravac doma, zatim se odrede pravci unutrašnjeg prostora, a zatim preko crteža osnove stana postavlja jedan od najvažnijih i najefikasnijih simbola u Feng Shui-ju "Lo Šu kvadrant", kojim se identifikuju različiti uglovi i omogućava razumevanje energije prostora, a ujedno i raspoznaju potrebni koraci za unapređenje ove energije.

Uređenje enterijera u duhu Feng Shui-ja Kako je često teško ili neizvodljivo promeniti raspored protorija u domu, onda je potrebno skoncentrisati se na mogućnost uređenja unutrašnjeg prostora u cilju poboljšanja protoka dobre energije. Prilikom analize prostora potrebno je sledeće:

 • * Utvrditi nepovoljne oblike i naći rešenje za njihovo neutralisanje

windchimes

 • * Uočiti nedostajuće uglove
 • * Upotrebiti ogledala za lečenje nedostajuće uglove
 • * Iskoristiti izbočene uglove
 • * Koristiti povoljne oblike za stolove
 • * Upotrebiti predmete sa simbolično srećnim oblicima
 • * Ne deliti dom u nivoe
 • * Neutralisati prepreke na putu do uspeha
 • * Odrediti srećne uglove
 • * Svaku prostoriju u domu posebno analizirati zavisno od namene
 • * Odrediti povoljan raspored nameštaja
 • * Koristiti predmete koji donose sreću - akvarijumi. zlatne ribice, zvončići, moćne simbole dobre sreće (tronoga žaba, bambus, jedrenjak sa novcem, kornjača ...)
 • * Aktivirati srećne sektore u stanu
 • * Upotrebiti boje u cilju poboljšanja Feng Shui-ja

Svaku od ovih tačaka prati detaljna analiza prostora, ali ono što nas ovde interesuje jeste kako praktično primeniti principe Feng Shui-ja u svakodnevnom životu i uređenju sopstvenog okruženja.

Sedam tajni Feng Shui-ja koje možete primeniti još danas

1. Osnovna stvar koju je potrebno primeniti jeste da imamo zaista nameru da promenimo svoj život na bolje.

2. Sledeći korak je OČISTITI PROSTOR. Izbacite iz svog doma sve ono što ne volite, stare stvari koje nikada ne koristite ili staru odeću koju nikada ne nosite. Počistite dom kako bi dali šansu pozitivnoj energiji da uđe . Održavajte prostor čistim, ormare sređene, stvari složene tako da budu lako dostupne. Ovo će podstaći sreću, mir i organizovanost. Nemojte preskočiti ovaj korak, jer je presudan za uspeh.

illum-candles2 feng_shui_candles lights_harvestmoon

3. Provetrite prostorije, omogućite da svež vazduh dopre do svakog kutka vašeg stana, osvetlite prostor! Svež vazduh i svetlost su snažne manifestacije energije! Svetlost u Vašem domu - bilo prirodna ili veštačka - snažno utiče na kvalitet energije.  Dozvolite svežem vazduhu što češće da dopre do prostora u kojem najviše boravite. Koristite biljke u prostoru koje prečišćavaju vazduh.

4. Nacrtajte osnovu Vašeg stana. Potrebno je da imate iscrtan plan, ako ne možete i sami da skicirate stan u osnovi.

5. Odredite 9 segmenata Vašeg doma pomoću BAGUA mape.

how-to-define-the-bagua

6. Osvetlite ulaz u Vaš dom. Put koji vodi do ulaza u stan bitno utiče na priliv energije. Jako je bitno da ulaz u stan ne  bude blokiran, dobro je postaviti fontanu u blizini ulaza, tako da voda teče prema domu. Bitno je da ulaz bude dobro osvetljen, jer mračan ulaz predstavlja i mračnu budućnost i poteškoće s novcem .  Svetlost privlači tok energije.

7. Izbalansirajte tok č'i energije, Yin  i Yang energije i Pet elementa (drvo, vatra, zemlja,metal i voda) ! Spoznajte tajne i iskoristite ih, jer za skoro  svaki problem koji želite da rešite postoji i Feng Shui rešenje. Povećajte intimnost i vratite  Vaš ljubavni život, zaradite više novca u poslu kojim se bavite, smanjite stres i popravite zdravlje, popravite odnose sa drugim ljudima, ostvarite mogućnost za bolji posao, ...

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: a.cekic

Diplomirani inženjer arhitekture, diplomirala na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu u Nišu 2003. Zapošljena od 2002.god u projektnom birou "ABR" u Nišu. Radim na projektovanju objekata visokogradnje.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.