Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Potkrovlje

Potkrovlja mogu biti svetla, tamna, mala, velika, ispod dve kosine krova, ispod samo jedne kosine...Mogu se iskoristiti za najrazličitije namene i kao takva mogu biti vrlo originalna.

bh0506-36b

Potkrovlja su interesantni prostori za život, jer je svako potkrovlje za sebe i organizovano na drugačiji način, tako da ne postoje dva ista. Potkrovlja mogu biti svetla, tamna, mala, velika, ispod dve kosine krova, ispod samo jedne kosine...Mogu se iskoristiti za najrazličitije namene i kao takva mogu biti vrlo originalna. U potkrovlju možete stanovati, imati atelje ili poslovni prostor. Kako ćete iskoristiti potkrovlje zavisi od visine krovnog nadzitka, ugla krovnih ravni, pozicije krovnih prozora, prostiranja krovnih nosača...

tbh-bed-10-l0106_attic8

Postoje pravila kod uređenja potkrovlja, kojih bi se tebalo pridržavati, kako bi prostor bio kvalitetno i pravilno iskorišćen.

1255724543-greyhouse-6-528x351Modern-Penthouse-Decoration-3

Najviši delovi pod kosinom krova svakako treba da budu slobodni i da služe za komunikaciju kroz prostor. Potrudite da vam niži delovi ispod kosine krova ne postanu mesta za nagomilavanje nepotrebnih stvari. Bolje rešenje je da duž krovnog nadzitka napravite ugradne ormare do visine krova koja je teže pristupačna i tu odlažite svoje stvari.

0413_attic011206027375_6615

Niži delovi su odlični i za smeštanje biblioteke, koja se može prilagoditi i ukrojiti shodno slobodnom prostoru ili za smeštanje radnog stola. U niže delove potkrovlja se može se postaviti krevet upravno ili paralelno s krovim u zavisnosti koliki je pad krovne ravni.

studio-damilano-atticus-7Comfortable-Room-on-Attic

Krovna baža se može iskoristiti za smeštanje tuš kabine u kupatilu.Takođe mogu biti zgodne za smeštanje radnog stola jer obiluju dnevnim svetlom potrebnim za rad.

SCCLOSBerry-Hse-Attic-1-Lr

Krovne kosine mogu biti obrađene na razne načine. Možete ih prekriti lakim gips-kartonskim pločama ili belom lamperijom kako bi prostor učinio vizuelno većim. Ili jednostavno možete zadržti postojeće delove krovne konstrukcije koji će ostati vidni u prostoru i uneti prepoznatljiv i šarmantan izgled potkrovlja.

93b20d655b7b5626_daybed-0908-de

Odabir boja ili tapeta za zidove potkrovlja zavisi od količine svetlosti i vrste prozora. Mala potkrovlja i ona sa krovnim badžama uvek je boje bojiti u svetle boje. Velika potkrovlja sa velikim krovni prozorima dopuštaju tamnije tonove.

polish-loft-conversion-1apt-living-pod-726996

Svetlo u potkrovlju je najveća čar ove vrste prostora. Ukoliko vam manjka prirodnog svetla u kose i tamne delove krova ugradite rasvetu ili stavite podne lampe. Time ćete povećati kvalitet življenja i dobiti na ambijentalnosti. Ukoliko živite u kući i imate tavanski prostor koji vam nije služio ničemu, uvek ga možete pretvoriti u kutak za sebe. Adaptirajte pod i krovne ravni s unutrašnje strane i napravite radnu sobu, prostor za dečiju igru ili prostor za vežbanje.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.2 (24 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.