Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Podovi: Prirodni kamen

Odlučiti se za kameni pod ima mnogo prednosti, za koje možda niste ni znali. Pored toga što traju vekovima, kameni podovi prostoru daju dašak luksuza i elegancije.

Kamen, kao podna obloga, važi za prefinjeni i luksuzno rešenje. Podovi od prirodnog kamena nisu novost u graditeljstvu- i dan danas možemo videti građevine iz antičkog doba koje imaju kamene podove vrlo slične savremenim. Načini postavljanja kamenog poda se nisu mnogo promenili, na to nisu uticali čak ni komercijalno proizvedeni kameni podovi.

Kamene ploče imaju korisne i higijenske osobine keramičkih pločica, ali izgledaju daleko dekorativnije. Kamene podne obloge mogu da traju vekovima, ali su zato i nekoliko puta skuplje od drugih materijala.

Kameni podovi su danas dostupni u velikom rasponu tekstura i boja. Kada birate podnu oblogu, imajte na umu da jedino kameni pod protokom vremena izgleda bolje. To je razlog zašto kameni podovi iz daleke prošlosti izgledaju zastrašujuće moderno.

Podovi od kamena ne moraju izgledati grubo. Kamen može biti ispoliran do visokog sjaja ili matiran kako bi bolje otkrio svoju strukturu.

Samo postavljanje kamenih ploča je mnogo zahtevnije i teže od postavljanja keramičkih pločica, pogotovo ako na podu treba konstruisati neku šaru od više vrsta kamena. Po pravilu, kamene ploče (lastre) se postavljaju sa minimalnim razmakom, a mora se voditi računa i o uklapanju prirodnih šara na kamenu.

Kamene ploče su mnogo deblje od keramičkih pločica- debljine lastri su oko 2 do 4 cm. Zbog velike debljine ploča, pažljivo planiranje nivoa osnove je vrlo bitno. Ništa ne može da pokvari utisak lepog poda kao velika prelazna lajsna ili razlika u nivou na mestu gde se spajaju dve različite vrste kamena. To otkriva neveštog izvođača i loše organizovan rad.

Kamene podne obloge se dele na dve vrste: granite i mermere. Graniti su najpogodniji za podnu namenu, jer nisu porozni, teško se prljaju, a vrlo su tvrdi i otporni na habanje. Mermeri su popularni zbog svoje atraktivne, blage boje i ujednačene strukture, međutim oni su vrlo porozni i habaju se. To habanje u početku može delovati neznatno, ali u starim zgradama, gde ima mermernih podova, mogu se primetiti ulegnuća na mestima najvećeg habanja. Na mermerne podove loše utiču razne kiseline (rastvaraju ga), pa ga treba čuvati od agresivnih sredstava za čišćenje

Ako planirate da Vaš pod bude od kombinacije dve ili više vrsta kamena, ploče moraju biti istih debljina, to bi trebalo da osigura savršeno ravan pod. Kao i u slučaju postavljanja keramičkih pločica, morate obratiti pažnju na deklaraciju proizvođača, tj. da li su ploče podne ili zidne.

Kameni podovi su vrlo kvalitetni i zbog toga mogu biti korišteni u svim prostorijama, a posebno su praktični za vlažne (kuhinja, kupatilo). Prednosti kamena su izuzetan izgled i lako održavanje, a cene se kreću od 30 evra pa na više, po metru kvadratnom.

Kamene podove uglavnom viđamo u luksuznim enterijerima i prostorijama, ali ovakvi podovi nisu nepristupačni.Kada se uzme u obzir njihova lepota, praktičnost i dugotrajnost, ulaganje se isplati na duže staze.

 

[serialposts]

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (2 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Korisna uputstva sa lepim

Korisna uputstva sa lepim slikama za uredjenje enterijera sa kamenom.

Svaka čast!

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.