Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Podovi: Keramičke pločice

Keramičke pločice se koriste za oblaganje podova još od starog Egipta, ali su do danas ostale svež i moderan element u enterijeru. Lepe su, lake za održavanje i dugotrajne, a njihova primena se može proširiti i na dnevne i spavaće sobe.

Keramičke pločice spadaju u standardne podne obloge. One su lake za čišćenje, dugotrajne i lepo izgledaju, a njihova primena se može proširiti i na dnevne i spavaće sobe...

Keramičke pločice se koriste za oblaganje podova još od starog Egipta, međutim, one su do danas ostale svež i moderan element u enterijeru. Izbor keramičkih pločica je danas toliko veliki (razni formati, ukrasni dodaci i dizajni), da se kupac lako može zbuniti pri izboru istih.

Osnovno pravilo je da treba polagati na pod samo one pločice koje je proizvođač označio kao podne. U suprotnom, moguće su razne neželjene pojave- napukle pločice ili klizava površina po kojoj je teško hodati.

Podovi obloženi keramikom su vrlo kvalitetni, lako se održavaju, ne "skupljaju" prašinu i čine prostor prijatnim. Vek keramičkih pločica je dug 10-50 godina, a cene se kreću od 15-100 evra po metru kvadratnom.

Leti su keramičke pločice idealne, jer "hlade" prostor i daju prijatan osećaj pod nogama, međutim, zimi je ova osobina keramike vrlo nepoželjna, posebno za naše klimatske uslove. Zato je dobro ograničiti površine poda obložene keramikom na hodnike, kupatila, kuhinje i pomoćne prostorije.

Ako Vam, ipak, odgovara trajnost i lako održavanje keramičkih pločica, i želite ih u dnevnoj sobi, postoji veliki izbor pločica koje imitiraju drvo ili prirodni kamen. Takve "imitacije" su vrlo prijatne i daju osećaj topline prostoriji, kao da imate parket.

Kada su u pitanju pločice, postoji i tzv. podno grejanje. U cementni sloj ispod pločica se postavljaju grejne cevi, koje greju hladnu keramiku preko zime. Ako razmišljate o ovoj vrsti grejanja, treba znati da postoje i određeni neželjeni efekti- podno grejanje podiže topao vazduh uvis, a sa njim i klice i čestice prašine. To znači da je vazduh manje "zdrav", osim toga, zagrejani pod nije dobra ideja za osobe koje imaju problema sa venama.

Keramički pod je tvrd i neelastičan, to uzrokuje veći zamor nožnih mišića, zato su takvi podovi najbolji za prostorije u kojima se malo zadržavamo- kuhinja,kupatilo itd.

Radi što lakšeg održavanja keramičkog poda, preporučuje se da pločice budu postavljene u što manjim razmacima (fugama) i da boja fug-mase bude siva. Na taj način, manje prašine će se nagomilati u razmacima između pločica, a zbog sive boje fug-mase malo nagomilane prašine koja ostane se teško uočava.

Uložite u kvalitetne keramičke pločice. Ako mislite da je kupovina pločica druge ili treće proizvodne klase jeftinija, razmislite ponovo. Takve pločice mogu biti mnogo teže za postavljanje (zbog sitnih neravnina), što znači da će vas keramičar mnogo skuplje "izaći". Drugi razlog za kupovinu kvalitetnih pločica je to što čak i najmanje neravnine mogu da habaju nameštaj.

 

[serialposts]

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.3 (9 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.