Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Poboljšajte izgled hodnika

Pronađite par jednostavnih saveta koji će poboljšati i ulepšati Vaš hodnik, i olakšati kretanje kroz celu kuću...

Pronađite par jednostavnih saveta koji će poboljšati i ulepšati Vaš hodnik, i olakšati kretanje kroz celu kuću...

Hodnik je prva prostorija u koju se ulazi, dakle, prostorija koja odaje prvi utisak o Vašem domu. Hodnici su uglavnom dugački i uski, skučeni, a prometni. Međutim, sitne promene mogu da znače mnogo za lakše "funkcionisanje". Hodnik povezuje sve prostorije u kući u jednu celinu, tako da dekorisanje istog može mnogo doprineti celokupnom utisku o enterijeru.

S obzirom da u hodniku uglavnom nema prozora ili su mali i visoki, obratite pažnju na par detalja koji mogu proširiti i "osvetliti" prostoriju. Igrajte se sa osvetljenjem. Zidne lampe mogu da daju vrlo elegantne ili šarmantne efekte. Uvek imajte u vidu i bezbednost. Zbog manjka prirodnog svetla, potrudite se da obezbedite kvalitetno osvetljenje, kako biste izbegli nezgode i padove.

Boje zidova treba da budu svetle, radi optičke iluzije: svetlije boje čine prostor naizgled većim. Pastelne nijanse svih boja su pun pogodak, kao i kombinacije svetlijih nijansi.

Još jedan proveren trik za optičko povećanje prostora su ogledala. Pored praktične primene, ogledala reflektuju svetlost i to im je još jedna prednost.

 

Odmah do vrata stavite čiviluk, koji treba da bude minimalističkog dizajna, i držač za kišobrane, tako da gosti mogu da odlože svoje stvari na samom ulasku.

 

Cipelarnik može predstavljati problem, jer je to komad nameštaja koji zauzima izvestan prostor. Zato umesto glomaznog cipelarnika odaberite neki manje širine i veće visine. Imaćete isti prostor za odlaganje cipela, kao i uz klasičan cipelarnik, samo bez oduzimanja dragocenog prostora u hodniku.

Dekoracija hodnika mogu biti biljke u ukrasnim saksijama, a ako Vaš hodnik ima visok plafon, luster bi bio odgovarajuće rešenje. Lusteri su vrlo elegantan i stilski detalj koji će izazvati divljenje Vaših gostiju.

Ako zidovima u hodniku fali malo života, "toplo" rešenje su porodične fotografije. Izložite najbolje na zid, ili u ramovima koje možete staviti na zidne police. Ova ideja ne zauzima mnogo prostora i lako se realizuje.

Kada je u pitanju pod, birajte praktično i lepo. Parket ili keramičke pločice su odgovarajuća rešenja. Ovi podovi su relativno izdržljivi i laki za održavanje, a to je bitno, jer je hodnik najprohodnije mesto u kući. Ako se odlučite za tepih, neka bude u tonu sa ostatkom dekoracije.

Kao i za ostale prostorije u kući, i za hodnik važi pravilo da je manje više. Svedite enterijerske elemente na minimum i dobićete najbolji efekat kada je u pitanje poboljšanje hodnika.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Definitivno, bela boja je

Definitivno, bela boja je najbolja za hodnik. Prvi utisak pri ulasku u kuću ili stan odaje hodnik i kao takav zaslužuje da bude ogledalo stana.

Sviđaju mi se izbor i ilustracije u ovom članku tako da sve pohvale idu autoru za kvalitetan tekst!

Molim savjet; uredila bi

Molim savjet;
uredila bi hodnik prema prvoj slici stim da s lijeve strane bude svjetlo (bijelo,krem) ogledalo i polustol s 2 noge a s druge strane bijeli kocka ormar (kao na slici br2). da li bi ormar nasuprot trebao biti u istoj boji ili?
Koju boju tapeta mi predlazete -stavila bi samo s lijeve strane-mislim staviti bijelo sa nekim sitnim detaljima sive ili nesto slicno.
I naravno koja boja poda bi odgovarala-parket ili plocice

Hvala lepo :)

Hvala lepo :)

Moj savet Vam je da ne

Moj savet Vam je da ne "uparujete" takav stočić i ormar, posebno ne jedno naspram drugog, jer bi to zaglušilo prostor, takođe, stilski se ne slažu. Što se tiče odabira poda, i parket i pločice imaju svoje prednosti, ali ja bih odabrala pločice koje imitiraju mermer i išle bi lepo uz belo-sive tapete kakve želite. Što se tiče boja, neka tapete i tepih budu u istom, nenapadnom tonu, a nameštaj može biti naglašenije boje. Pozdrav :).

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.