Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Morski stil

Pri pomisli na prostor u morskom stilu, najčešće vizualizujemo prozračan belo plavi enterijer, odsustvo teških materijala i pregršti simbola mora i leta - školjke, korali, morske zvezde, svetionici i makete brodova.

Došlo je leto, i pravo je vreme da se unese morski stil u životni prostor. U kojoj meri, zavisi od ličnih afiniteta, počev od velike školjke ili korala na polici za knjige, suvenira sa letovanja, preko palete boja koju ćete koristiti, pojedinog komada nameštaja od ratana ili trske pa do kompletnog uređenja u tom duhu.

Pri pomisli na prostor u morskom stilu, najčešće vizualizujemo prozračan belo plavi enterijer, odsustvo teških materijala i pregršti simbola mora i leta - školjke, korali, morske zvezde, svetionici i makete brodova. Postoji mnogo više opcija koje suptilnije ili direktnije unose leto u vaš dom. Ono što im je zajedničko, pored inspiracije opremanja, jeste obavezan osećaj svežine i prijatnosti, bez obzira da li su korišćene tople ili hladne boje.

Kao u pretežno svim stilovima, u okruženju se nalazi inspiracija za boje, oblike i teksture. Kada je paleta boja u pitanju, izbor je i više nego raznovrstan. Sve boje peska od bele do žute, morskih oblutaka u sivim i plavičastim tonovima, zatim samog mora koje nam daje paletu od duboko ili mornarsko plave pa sve do tirkizne i nežne plavozelene, ili algi koje se protežu od zelene do braon. Obilje bele nije na odmet, jer reflektuje svetlost u prostor čineći ga svežijim i svetlijim.

Ono što ovaj stil ističe jesu isključivo prirodni materijali od kojih je drvo na prvom mestu, a ono može biti belo, pastelnih boja ili lakirano u tamno braon sa obaveznim trošnim izgledom, kao da je isplutalo iz mora. Poželjno je apsolutno odsustvo plastike i metala, koncentrišući se na drvo i kamen, a zatim staklo i keramiku. Podovi su drveni, tzv. brodski, takođe beli ili tamno braon, ali neretko se oblažu terakota pločicama, dok u poslednjih par godina i velikim kamenim pločama u prirodnim bojama. Prekrivaju se tepisima od jute ili sisala u bojama peska.

Nameštaj jednostavan, prvenstveno udoban i svrsishodan i nikako glomazan. Uvijene forme i nameštaj sa detaljima i rezbarijama je isključen. Može na sebi imati teksturu škura, grilja ili žaluzina, što može vrlo atraktivno izgledati na ormarima, komodama ili kuhunjskim elementima.

Od materijala su dominantni pamuk i lan, pretežno jednobojni ili u vanvremenskim prugama. Zavese se koriste u čisto ili prljavo belim tonovima, propuštajući obilje svetlosti. Za zamračivanje prostorije koriste se spoljni drveni prozorski kapci, koji mogu biti u beloj, tamno braon, tamno zelenoj ili kobalt plavoj boji. Pored osnovne funkcije, ostavljaju vrlo jak estetski utisak.

Za potpuni doživljaj u enterijeru, najefektnije je oplemeniti prostor već pomenutim simbolima mora u određenoj meri, napraviti izložbu već korišćenih flaša raznih oblika i nijansi ili postaviti drveni sanduk umesto klub stola u dnevnoj sobi na kom će se naći stručak lavande kao obavezan cvet u svim primorskim enterijerima. Takođe nepogrešiv i vrlo praktičan detalj je maslinovo ili drvo agruma u velikoj saksiji koji će ispunjavati prostor svojim svežim mirisom, kao i nagraditi zdravim plodovima.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: mili.tomasevic

Freelance dekorater enterijera, student Sheffield univerziteta,SAD i autor bloga PassionDecor, u kojem piše o dizajnu,stilovima,dizajnerima,i svim onim sitnim stvarima koje čine dom. Smatra da svaki ambijent treba biti odraz ličnosti...

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.