Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kutak za priče iz 1001 noći

Obavijene velom misterije i magije, bliskoistočne kulture imaju neku toplu privlačnost, i pritom nas često podsećaju na priče iz 1001 noći.

Bliskoistočne kulture, obavijene velom misterije i magije, imaju neku toplu privlačnost, i pritom nas često podsećaju na priče iz 1001 noći. Ukoliko želite da u svom stanu napravite malu oazu iz bajke, razmislite o dekorisanju ovim stilom. Da bi ideja i koncept bili u potpunosti u skladu sa kontekstom, prostorije koje se preporučuju za dekorisanje arapskim stilom su terasa, balkon, i spavaća soba. Uvođenjem bliskoistočnih elemenata u ove prostore zaista možete doprineti atmosferi bajkovitosti.

Kada govorimo o arapskom stilu, treba da imamo u vidu da je okosnica estetskog izražavanja arapskog sveta religija koja zabranjuje prikaz čovečijeg lika, kao i životinja, čak i biljaka. Skulpture su takođe neprihvatljiv način izražavanja. Ovakav način gledanja na stvari je arapske umetnike usmerio na stvaranje stilizovanih, geometrijskih dekoracija i ornamenata, i upravo ove bogate i veličanstvene dekoracije predstavljaju svojevrstan zaštitni znak arapske umetnosti, kulture, čak i identiteta.

Da biste postigli željeni utisak i atmosferu u ovom stilu, služite se pre svega detaljima kao što su ćupovi i bokali sa izduženim i uskim grlima, limeni ili porcelanski tanjiri sa urezanim motivima i šarama, geometrijskim i stilizovanim, bogato ukrašeni. Lampe sa abažurima od perli koje daju prigušenu svetlost doprinose opštem utisku bajkovitosti i misterije, i upravo ovu karakteristiku treba iskoristiti. Izuzetno važan detalj su tapiserije. One se nalaze svuda: na podovima, na zidovima, na tavanici, i može se reči da su jedan od omiljenih elemenata prilikom ukrašavanja ovim stilom. Još jedan od izuzetno važnih elemenata je tkanina. Bitno je da bude "bogata" i teška. Takođe se primenjuje na zidovima i tavanicama, kao i na nameštaju. Draperije od svile, brokata, satena su nezaobilazan detalj. U autentičnim arapskim enterijerima često se može primetiti ida su i zidovi tapacirani tkaninama, međutim kao alternativa tapiserijama i tkaninama, pojavljuju se i drvene ploče sa sirijskim mozaicima.
Tavanice su, kao i zidovi, često ukrašeni pomoću tapiserija i tkanina. Boje koje se pritom koriste su jarke i žive, tople i životne. Koriste se plava, purpurna, crvena, veoma važne zlatna, srebrna, boja bakra, zatim plava i zelena, žuta i bela... Spektar je veoma širok, kao i način kombinovanja. Jastuci su još jedan jako važan detalj. Ima ih mnogo, bogato su ukrašeni geometrijskim elementima i doprinose atmosferi opuštenosti i toplini, domaćinskom ugođaju čitavog prostora.
 
Nameštaj u arapskoj kulturi nema centralno mesto. Ormani, kredenci, police i ostali elementi za držanje stvari pravljeni su kao niše u zidu koje su od pogleda sakrivane drvenim vratima, draperijama ili tapiserijama. Kreveti su prekrivani prekrivačima, često sa veoma bogatom ornamentacijom, kao i jastucima, takođe veoma raskošno ukrašenim. Tapiserija je takođe često korišćena za prekrivanje škrinja, otomana i sličnih komada nameštaja. Paravan je veoma često korišćen pregradni element. Često je bogato ukrašen i dekorativan, sa ispunom od tkanine, tapiserije ili ukrašen mozaikom.
Arapski stil se karakteriše geometrizmom, stilizovanim figurama, veoma bogatim arabeskama, mozaicima, živim bojama, tapiserijama i tkaninama.  

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Irma Talović

Diplomirala arhitekturu u Novom Sadu. Bavi se energetski efikasnom gradnjom, uređenjem unutrašnjeg prostora, dizajnom, kao i pejzažnom arhitekturom.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.