Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kamin za svaki stan

Kamin kao ognjište, kroz vekove je evoluirao i menjao svoj izgled prilagođavajući se raznim stilovima. Nekada centralni izvor toplote, a danas uglavnom služi kao dopunski izvor toplote i čini prostor prijatnim, romantičnim i oplemenjuje ga.

Kamin kao ognjište, kroz vekove je evoluirao i menjao svoj izgled prilagođavajući se raznim stilovima. Nekada je bio centralni izvor toplote, a danas uglavnom služi kao dopunski izvor toplote. Njegovo prisustvo u enterijeru čini prostor prijatnim, romantičnim i oplemenjuje ga.

Kamin je u prostoriji zauzimao centralno mesto, iz razloga-grejanja, i to je uvek bilo mesto okupljanja porodice.

Razvoj materijala i tehnologije u potpunosti je promenio klasičan izgled kamina. Kamini su unapređeni na svim poljima: tehnološki, estetski, funkcionalno... Uz to su postali i ekološki prihvatljiviji. Mogu se savršeno uklopiti u enterijere stilom, bojom, materijalom, oblikom i veličinom.

Danas se kamin može staviti u sred prostora, na zid ili može visiti u prostoru... Ima i mobilnih koji se mogu naći u svakom delu prostorije.

Na tržištu postoje razni tipovi kamina: kamin na drva, plin ili električni. Ložišta kamina mogu biti otvorena ili zatvorena. Za koji će te se model odlučiti zavisi od različitih faktora.

U uređenju enterijera sve se češće mogu videti i lažni kamini. Oni su svojim izgledom verodostojne kopije pravih kamina, samo bez funkcije. Ukoliko vam dodatno grejanje nije potrebno, a želite ovaj atraktivni i šarmantni detalj u prostoru možete se odlučiti i za lažni kamin!

Za izradu lažnog kamina može poslužiti niša u zidu. Gornji deo niše se može zatvoriti gips-kartonskom pločom ili nekim drugim materijalom, a u donjoj zoni se ostavi otvor. Otvor koji bi služio za ogrev u slučaju pravog kamina, u ovom slučaju može biti zgodno mesto za držanje figura, vaza i sličnih detalja..

Lažni kamin se može napraviti i na ravnom zidu tako što se dozida ispupčeni deo zida do određene visine u kojem će se naći otvor kamina. Rešenje može biti i horizontalno pa se u sklopu isturenog zida može pojaviti i mesto za odlaganje drva ili sedenje.

Košara ili mesto za držanje drva za ogrev može vizuelno pojačati atraktivnost ovakvog kamina u prostoru i napraviti ga što uverljivijim. Na gornjoj ploči kamina se mogu držati svećnjci, cveće ili uramljene slike.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.3 (9 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Extra ideje stvarno, ali bez

Extra ideje stvarno, ali bez para nista...

Rancho Santa Fe Homes

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.