Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Inspiracija - postavljanje stolova

Dobro postavljen sto upotpunjuje celokupni ambijent prostorije za jelo, ali i ugođaj i doživljaj poslužene hrane i pića. Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete ono što želite prilikom organizovanja stola za ručavanje.

Atmosfera koja nas okružuje prilikom obedovanja zavisi i od dekoracije koja se nalazi na stolu. Da li nas je dvoje, troje ili nam dolaze gosti nije bitno, dekorisan sto za obedovanje uvek će učiniti da još više uživamo u zajedničkom druženju prilikom obedovanja.

Dobro postavljen sto upotpunjuje celokupni ambijent prostorije za jelo, ali i ugođaj i doživljaj poslužene hrane i pića. Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete ono što želite prilikom organizovanja stola za ručavanje.

 

Svaki događaj možete obeležiti ili ukrasiti drugačijim postavljanjem stola. Samo imajte na umu da mora postojati poveznica svih elemenata na stolu: ukoliko kombinujete tanjire i pribor za jelo iz različitih razdoblja ili stilova, pobrinite se da dele sličnu, ako ne istu proporciju i prateće linije.

Nabavite lep stolnjak

Neverovatno je šta lep stolnjak može napraviti vašoj jednoličnoj, smeđoj kuhinji, odnosno stolu. Možete kupiti novi ili još bolje, zadužite nekoga u porodici ko zna šiti da napravi elegantan i neobičan stolnjak. Ako baš želite biti kreativni, možete napraviti posebne podmetače za svakog gosta, naročito ukoliko se radi o porodičnim ručkovima.

Koristite platnene, a ne papirne ubruse

Zašto ne biste koristili platnene ubruse umesto papirnih? Ovo će dati formalan izgled jelu i sve što posle trebate uraditi je oprati ih u mašini. Možete ih odložiti u ormarić za sledeću svečanu priliku. Učinite ih vašim posebnim ubrusima. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lep izgled.

Čaše

Na svakom mestu bi trebale biti postavljene čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati (osim čaša za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta). Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjira, odmah iznad noža. Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.

Pribor za jelo

Pravilno postavljanje pribora za jelo se prati jednostavnim pravilom, bez obzira da li se radi o formalnom ili opuštenom događaju: Postavite pribor za jelo na sto prema redu korištenja, izvana prema unutra. Viljuška za prvo jelo se nalazi na kraju lijeve strane; na kraju desne strane tanjira je nož za prvo jelo. Bilo koje kašike koje ćemo koristiti pre deserta (primer kašika za supu) se postavljaju desno od noževa. Pribor za desert se uvek stavlja horizontalno iznad tanjira ili se može doneti kasnije zajedno s posluženim desertom.

Završni izgled stola za desert
Pri serviranju stola za desert, sve čaše za vino (osim desertnih čaša), tanjiri za hleb i posude za so i biber se moraju maknuti sa stola. Desertni pribor za jelo se može servirati ili iznad tanjira za jelo, odnosno ukrasnog podmetača pri prvobitnom postavljanju stola ili se može doneti kasnije pred posluživanje deserta zajedno s šoljicama za kafu i tanjirićima. Čaše za vodu ostaju na stolu tokom celog obroka.

Nemojte pretrpavati sto svim jelima koja bi trebala biti služena. Donosite ih po redosledu. Na primer, kada se bude trebalo služiti glavno jelo, tek tada ga donesite zajedno sa pratećim prilozima. Svi trebaju dovoljno prostora za sedenje i jelo. Ukoliko trebate više prostora za prateća jela, na primer, stavite ih na manji sto koji bi trebao biti iste veličine kao i trpezarijski. Na ovaj način svi mogu videti šta je na stolu i jesti bez guranja.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4 (10 votes)
Sviđa mi se!

Autor: panda

Rođena u Banjaluci, završila Dopisnu školu za dizajn enterijera "AMBIJENT" Beograd, pod mentorskim vodstvom arh.Radmile Milosavljević. Diplomirala na Banjaluka College u Banjaluci.Slobodno vreme provodi baveći se dizajnom enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.