Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Inspiracija boja-plava

Plava boja je u umetnosti sinonim za vernost, poniznost, skromnost; u snovima predstavlja sumnjive uspehe. Među metalima je kalaj, planetama Jupiter, a kod dragog kamenja je safir. Označava i udobnost, sigurnost, aristokratiju, lojalnost.

Plava boja je veoma lepa boja koja može osvežiti dom za čas. Označava i udobnost, sigurnost, aristokratiju, lojalnost... Može se koristiti u skoro svim prostorijama doma. Najbolja je kombinacija plave sa belom bojom, ali i druge kombinacije mogu izgledati lepo, plavo bež, plavo roze, plavo žuta.

Plava boja je u umetnosti  sinonim za vernost, poniznost i skromnost; u snovima predstavlja sumnjive uspehe.  Među metalima je kalaj, planetama Jupiter, a kod dragog kamenja je safir. Označava i udobnost, sigurnost, aristokratiju, lojalnost...

Ova boja je dobra za kupatila, jer obično plavu boju poistovećujemo sa vodom. Kupatilo može biti celo opremljeno plavom, ali ako vam je to previše odlučite se samo za detalje.

Pravilo koje nam pomaže za ostvarivanje dobrog raspoloženja u našoj spavaćoj sobi je 60-30-10. Preovlađujuća boja je dopadljiva neutralna nijansa na zidovima i prozorskim okvirima, 30% neka bude intenzivnija nijansa posteljine, koja je usklađena s nijansom zidova. Ostalih 10% je još intenzivnija usklađena nijansa, možda okviri kreveta, slike i sl. Za spavaću sobu je najbolje biratri neke od svetlijih nijansi plave boje. Ali ukoliko ste jedni od onih smelijih sto se boja tiče, možete izabrati i neku tamniju nijansu, marinsko plave npr.
 

Fiziološki efekti plave boje su potpuno suprotni efektima crvene boje. Plava svetlost omogućava dobru koncentraciju, ali duže izlaganje toj boji može nas dovesti do stanja u kome se osećamo pospano i sanjivo., Ipaki to sa druge strane nema nikakvih neprijatnih ili uznemiravajućih efekata.  Dnevna soba može biti divan prostor ukoliko lepo i pažljivo uklopimo nijanse plave boje sa drugim bojama. Najčešća kombinacija je plavo bela, koja je po meni i najlepša.

 
 
Takođe savršena kombinacija boja za dnevni boravak je plavo bež. Odaje utisak svežine i elegancije u prostoriji. 
 

Ukoliko volite plavu boju, iskoristite je i u kuhinji. Ona je sama po sebi opuštajuća boja, tako da će ona doprineti prijatnom izgledu vaše kuhinje a vama učiniti da ona bude savršena za boravak u njoj. Savršen detalj može biti plavi kuhinjski šank.

Ako vam se svidela plava boja u predloženim varijantama, nađite joj mesto u vašem domu. Kada poželite da vaš stan ili kuću osvežite plava boja je kao stvorena za to.

Izvor fotografija: Ideal home
 

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.6 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Miljana

Rodjena u Paracinu,zavrsila Skolu mode i lepote u Nisu.... Zaljubljenik u dizajn enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.