Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Galerija u stanu

Galerija se može naći u potkrovlju u najvišem delu krova ili stanu gde je visina plafona veća od standardne. Uz pomoć galerijskog prostora može se dobiti dodatni m2 prostora za odmor, relaksaciju, rad ili hobi.

 

Galerija u stanu čini prostor atraktivnim i drugačijim od uobičajenog stambenog prostora. Galerija se može naći u potkrovlju u najvišem delu krova ili stanu gde je visina plafona veća od standardne. Uz pomoć galerijskog prostora može se dobiti dodatni m2 prostora za odmor, relaksaciju, rad ili hobi.

Galerija u stanu je veoma praktično rešenje kod malih stanova, najčešće garsonjera. Uz pomoć nje mogu se razdvojiti funkcije koje mali stan fizički ne može da primi u jednom nivou. Najčešće galerijski prostor služi kao spavaća soba, dok je donji nivo stana dnevna zona. U slučaju spavaće sobe visina galerije ne mora biti velika, može se svesti na minimum potreban za smeštanje kreveta i prilaz krevetu. Ukoliko vam je potrebna radna soba visina galerijskog prostora bi trebalo da je veća nego za potrebe spavanja. Radni kutak na galeriji pruža izolovanost i potreban mir za rad.

U zavisnosti od pozicije galerije i visine na kojoj se galerija nalazi, pristup može biti uz pomoć stepenica ili merdevina. Ako je galerija često korišćen prostor u toku dana praktičnije i sigurnije rešenje su stepenice. Stepenice mogu biti uske, jednokrake ili kružne i od različitog materijala. Često svaka galerija zbog svoje pozicije i specifičnosti iziskuje različite i posebno prilagođene stepenice tom prostoru.

Galerija u prostoru može stajati oslonjena na zidove ili podkonstrukciju. U tom slučaju prostor ispod galerije je prohodan i koristi se. Druga vrsta galerija se može formirati iznad neke prostorije koja ima manju visinu plafona od ostalog dela stana.

Galerijski prostor je idealan za vikendice. U vikendicama je uglavnom dominantan dnevni boravak pa se spavaći deo može razdvojiti, a da ipak ostane u sklopu celokupnog prostora. Tako je prostor lakši za grejanje u zimskom periodu.

Ukoliko se odlučite za ovakvu intervenciju u prostoru konsultujte se sa statičarom. Svaka galerija je slučaj za sebe i iziskuje određenu konstrukciju koja je nosi kao i vrstu materijala od koje je najbolje da se izvede. Takođe treba voditi računa o potrebnoj visini galerijskog prostora pa samim tim i isplativosti investicije.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.7 (15 votes)
Sviđa mi se!

Autor: ana

Ana Popović Vujović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 2006 u Beogradu. Pored projektovanja objekata bavi se i projektovanjem i uređenjem enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

super ste

super ste

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.