Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Feng Shui - Uređenje kuhinje

Uređenje kuhinje u Feng Shui stilu može drastično da utiče na Vaš život. Ovo se naravno odnosi i na ostatak Vašeg doma. Ispravno postavljen nameštaj je osnova za podsticanje pozitivne energije i garancija za osećaj komfora u domu.

Već nam je odavno poznato da je drevna kineska Feng Shui praksa osmišljena tako da  može da se primeni  u svim aspektima života. Odgovarajućom primenom Feng Shui principa moguće je poboljšati sve, od  intimnih do profesionalnih odnosa,  od zdravlja do uspeha u karijeri.  U većini slučajeva, dovoljno je samo učiniti male promene u okruženju u smislu jednostavne promene  dekoracije ili rasporeda nameštaja. U bilo kojoj prostoriji stana moguće je napraviti male izmene tako da se uspešno stvori dom pun harmonije, mira i zadovoljstva.

Najčešće korišćena prostorija u stanu je kuhinja. Ona je simbol porodičnog napretka, glavna funkcija je ishrana porodice. Jasno je da je potrebno da kuhinja bude uvek čista, s obzirom da se u njoj  hrana čuva, priprema i konzumira. Za najbolje rezultate, potrebno je podstaći chi energiju.  Nekoliko osnovnih saveta moguće je primeniti na bilo koju kuhinju. Ukoliko ste u mogućnosti da birate položaj kuhinje, idealno je da njen položaj bude u zadnjem delu stana, ili barem iza centralne linije stana, znači što dalje od ulaza u stan. Položaj kuhinje u stanu trebalo bi da bude takav da podstiče tok pozitivne energije. Najbolje je da se ulaz u kuhinju ne vidi direktno sa glavnog ulaza u stan. Veruje se da ukoliko su ulazna vrata u stan direktno preko puta ulaza u kuhinju, to izaziva smetnje u probavnom sistemu ukućana. Drugi uticaj ovakvog položaja ulaza je na goste, koji će se u ovom slučaju osećati manje prijatno i otići ubrzo nakon jela, kako bi izbegli uticaj negativne energije. U svakom slučaju, teško je promeniti položaj prostorija već uređenog stana, pa je poželjno učiniti neke druge izmene, kako bi se ublažili negativni aspekti. Moguće je ispred kuhinjskih vratiju okačiti zavesu, transparentnu ili od perli, kako bi na taj način izolovali kuhinju od ostalih prostorija. Možete postaviti i interesantan paravan koji će odvući pažnju od kuhinje koja je pogrešno postavljena u okviru doma.

Položaj kuhinjskih uređaja i elemenata je od vitalnog značaja za tok pozitivne energije. Osoba koja priprema hranu treba da stoji tako da uvek vidi onog ko ulazi u prostoriju, a da ne mora da se okrene kako bi ga videla. Isto tako i  osoba koja ulazi u kuhinju treba  jasno  da vidi osobu koja priprema hranu. Ukoliko je šporet okrenut prema zidu, dobro postavljeno ogledalo ili refleksna površina rešiće ovaj problem. Savremena rešenja kuhinje daju istovremeno i praktično i povoljno - kuhinjsko ostrvo - koje se nalazi centralno u prostoriji i osim toga što je kao rešenje veoma atraktivno, rešava problem položaja osobe koja priprema hranu.

Šporet je SRCE kuhinje! Kada je reč o šporetu, treba koristiti sve ringle podjednako, jer to simbolizuje priliv novca iz različitih izvora. Sudoperu - element vode - odvojite od šporeta - element vatre. Odvojite mikrotalasnu od frižidera, mašine za sudove i sudopere. Nikada rernu ne postavljajte ispod prozora - ovo će učiniti da sav vaš uspeh izlazi kroz prozor. Nečistoća je potpuna katastrofa za postizanje uspeha. Trudite se da kuhinja uvek bude lepo uređena i čista. Ako neki od uređaja nije ispravan, ne radi dobro ili je polomljen, odmah ga zamenite novim. Otarasite se nepotrebnih predmeta i nereda. Tako će kuhinja postati mnogo udobnija i privući će pozitivnu energiju koja teče naokolo.

Uređenje kuhinje u Feng Shui stilu može drastično da utiče na Vaš život.  Ovo se naravno odnosi i na ostatak Vašeg doma. Ispravno postavljen nameštaj je osnova za podsticanje pozitivne energije i garancija za osećaj komfora u domu.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.6 (5 votes)
Sviđa mi se!

Autor: a.cekic

Diplomirani inženjer arhitekture, diplomirala na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu u Nišu 2003. Zapošljena od 2002.god u projektnom birou "ABR" u Nišu. Radim na projektovanju objekata visokogradnje.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.