Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Cveće - ukras doma

U svojoj jednostavnosti sa svim svojim oblicima i bojama cveće je bitan detalj koji bi trebao upotpuniti naš dom kako bismo ga učinili bliskim i dragim svima koji u njemu borave.

Cveće koje nas okružuje može da učini mnogo kako bi nam se pozitivnost i kreativnost pojačala.U svojoj jednostavnosti sa svim svojim oblicima i bojama cveće je bitan detalj koji bi trebao upotpuniti naš dom kako bismo ga učinili bliskim i dragim svima koji u njemu borave.

Aranžiranje cveća je živa, dinamična umetnička forma, sa vekovnom tradicijom. Vekovima je cveće sečeno i stavljano u posude sa vodom da bi krasilo enterijere domova u kojima žive ljudi.Ako želimo životnom prostoru dodati boju, vedrinu, eleganciju i stil – jednostavno unesimo cveće i  tako  pojačavamo pozitivnu energiju, toleranciju i smirenost.

Tako, na primer, da bi mala soba izgledala prostranije, treba koristiti cvetne aranžmane upadljivih boja koji se postavljaju blizu ulaza u sobu, s tim da boja cveća odgovara tonovima u susednoj prostoriji.  Možda najbolje mesto za vazu sa cvećem u stanu predstavlja trpezarijski sto. On je dovoljno veliki, ravan i odlična je podloga za raskošan cvetni aranžman. Osim toga, tu se okupljaju svi članovi porodice, a buket postavljen na centralno mesto u prostoriji tada pruža najviše.

Mračni, neugledni uglovi i ćoškovi sobe dobijaju potpuno novu dimenziju, ožive i bljesnu ukoliko se na stočić, pod ili policu postavi vaza sa cvećem. Svetli foajei, hodnici ili simsovi izgledaju još prozračnije ako se na njima nalazi vaza sa svežim buketom.Minimalistički dizajnirani enterijer idealno je mesto za jednu veliku vazu ispunjenu nekim od visokih cvetnih vrsta (gladiolama, suncokretima, bambusom, ljiljanima…). Ovakav aranžman čini prostoriju znatno luksuznijom i ektravagantnijom.

Čak i u spavaćoj sobi, niska vaza, tegla ili čaša sa svežim cvećem izmamiće osmeh tek probudjenih očiju. Naravno, ako se mali aranžman stavlja na noćni stočić, direktno pored kreveta, treba izbegavati izrazito mirisne vrste. Neretko, pogled sa prozora dnevne sobe nije reprezentativan (npr. gleda na susednu zgradu ili betonski zid). U tom slučajuće prozorski sims biti odlično mesto za ljupku vazu napunjenu šarenim cvećem koje će efektno maskirati pozadinu.

Ono bez čega cveće ne može opstati u enterijeru jeste vaza. To je predmet čiji je dizajn specifičan. Treba da izgleda lepo i kada je prazna, a da isto tako posluži kao idealna podloga za aranžiranje cveća. Vaze treba da odgovaraju svojoj osnovnoj ulozi: da prime u sebe vodu,da budu stabilne, da ne dominiraju oblikom, bojom i desenom onda kada cveće treba da bude u prvom planu.

Cvetni aranžman ne smije da dominira već da ulepša i oplemeni opštu koncepciju, da postane deo enterijera.Na kraju treba dodati da cveće treba negovati kako bi nam što duže ulepšavalo prostor u kome boravimo.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: panda

Rođena u Banjaluci, završila Dopisnu školu za dizajn enterijera "AMBIJENT" Beograd, pod mentorskim vodstvom arh.Radmile Milosavljević. Diplomirala na Banjaluka College u Banjaluci.Slobodno vreme provodi baveći se dizajnom enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.