Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Zidovi- praktični saveti

Pre nego odjurite u prodavnicu i kupite skupocene tapete ili kilograme boje, proverite u kakvom su stanju zidovi u stanu.

Vlaga- Zidove treba temeljno pregledati pre krečenja ili lepljenja tapeta. Vlažni zidovi se moraju osušiti, a uzrok vlage treba pronaći i ukloniti. Ako se u prostoriji kondenzuje para zbog lošeg provetravanja, krečite zidove bojom koja sprečava kondenzaciju ili ih obložite pločama specijalnim za tu namenu.

Buka - Za zvučnu izolaciju zidova mogu se koristiti isti materijali kao za zaštitu od vlage i toplotne izolacije. Što je materijal gušći, to je bolja zvučna izolacija. S vibracijama se mnogo teže izlazi na kraj. Ako vam smete buka iz susednog stana, vaše komšije bi trebalo da naprave zvučnu izolaciju zida u svom stanu, drugim rečima, zvučna izolacija zadržava zvukove unutar prostorije, ali ne može sprečiti prodor zvukova od spolja.

Troškovi- Unapred izračunajte troškove i odlučite kojim ćete zidovima posvetiti više pažnje. Novaca obično nikada nema dovoljno, ali moguće su različite kombinacije i uštede. Ako zidove krečite sami verovatno ćete moći da priuštite sebi skuplju  i kvalitetniju boju ili tapete.

Uradi sam- je gotovo najbolji način da se uštedi, a kad već uštedite novac na jedom mestu, možete ga bolje utrošiti na drugom. Prednost treba dati zidovima u dnevnoj sobi i kuhinji. Bolje je obložiti zid u kuhinji keramičkim pločicama koje nisu jeftine, nego skupocenom bojom krečiti zid u tamnom i sporednom hodniku.

Privremeno ili trajno - Odgovor na ovo pitanje ne zavisi samo od novca. Privremena ili kratkotrajna dekoracija zidova omogućava češće intervencije i naknadno krečenje pojedinih zidnih površina Osobe sklone eksperimentisanju ne bi se trebale upuštati u skupa i konačna rešenja. Privremeno krečenje zidova prikladno je u slučaju privremenog smeštaja, jer je besmisleno upuštati se u prevelike izdatke za uređenje iznajmljenog stana. Zidovi koji se boje mogu biti tretirani vodoperivim bojama ili masnom farbom koja je takođe odlična za održavanje. Najvažnije je da pre bilo koje intervencije treba dobro skinuti sve slojeve boja ili tapeta i pripremiti zid za nove materijale.

Belo obojena opeka i neravnine deluju kao kontrast naspram glatkih površina.

Neobojena opeka je takođe lepa zidna površina.

Kameni zid u kombinaciji sa drvenim površinama.

Grubi dezen na tapetama u kombinaciji sa jednostavnim nameštajem.

literatura: Terence Cornan

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.