Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Uradi sam – "ŠLJOKIČASTE" ČAŠE na prazničnoj trpezi

Dekoracije kuće za predstojeće praznike, osim obaveznog ukrašavanja novogodišnje jelke, podrazumeva i dekoraciju praznične trpeze. Kako su dekoracije sa funkcijom najbolje, predstavljamo vam kako da napravite „šljokičaste“ čaše!

Boje šljokica mogu biti različite, kako bi svako znao koja je njegova čaša, ili sve iste, izbor je na vama. osim vinskih, bilo koej druge čaše jednostavnog dizajna izgledaće efektno ukoliko primenite ovu tehniku. Takođe možete je primeniti i za dekorisanje velikog broja drugih upotrebnih i dekorativnih predmeta poput svećnjaka, ivica tanjira za serviranje, ramova za slike, šolja, kutija ... Pa da počnemo!

Potrebno je:

  • čaše
  • lepak za dekupaž tehniku – važno je da bude vodootporan i ujedno i zaštitni;
  • šljokice u prahu – kod kineza, uradi sam, sve za ... prodavnicama možete pronaći sve vrste i boje suvih šljokica;
  • zaštitni lak u spreju – lak mora biti vodootporan, možete uzeti onaj koji se koristi za zaštitu drveta
  • četkice – jedna za nanošenje lepka, pljosnata malo šira i jedna za uklanjanje viška šljokica;
  • stare novine;
  • krep traka i kesice za zamrzivač.

Korak 1 – priprema

Priprema čaša obuhvata čišćenje površine koju planirate dekorisati šljokicama. Najbolje je da 70%-tnim rastvorom alkohola obrišete površinu koju ćete dekorisati. Krep trakom ćete ograničiti površinu koju želite da dekorišete. Kesica za zamrzivač ima ulogu zaštite da lepak, te i šljokice ne bi umazale deo koji želite da ostane čist. Površinu iznad koje ćete raditi prekrijte starim novinama ili papirima, kako ne bi bila oštećena od lepka, šljokica i laka.

Korak 2 – nanošenje lepka

Pljosnatom četkicom nanesite na čašu sloj lepka, važno je da svaki milimetar površine bude prekriven. Nanesite ga izdašno, i trudite se da radite brzo kako ne bi krenuo da se suši. Radite čašu jednu po jednu, da se lepak ne bi osušio

Korak 3 – nanošenje šljokica

Odmah pošto ste naneli lepak, počnite da nanosite šljokice posipanjem. Okretanjem čaše u krug i ravnomernim posipanjem iz bočice postićićete da količina šljokica svugde bude podjednaka. Nemojte štedeti na šljokicama.

Korak 4 – sušenje

Vreme sušenja zavisi od lepka koji ste uzeli, te ga i pročitajte sa pakovanja. Negde tokom sušenja višak šljokica čistom četkicom uklonite sa površine. Ovaj korak je primenljiv u slučaju da ukrašavate stopu čaše, sa ostalih delova će šljokice već i same spasti.

Korak 5 – zaštita

Pošto se lepak sa šljokicama osušio potrebno je da svoj rad i zaštite jer je ovo svakako majstorija koja može ostati dugo u upotrebi. Zaštitu vršite lakom u spreju, izaberite providni svakako, i sa što većim procentom sjaja, kako se efekat šljokica ne bi umanjio. Postoje i lepkovi koji kada se nanesu preko zalepljene površine stvaraju zaštitni sloj, što možete i vi primeniti, ali svakako jedan završni sloj laka zbog sjaja je obavezan. Ostavite da se sve dobro osuši najmanje 24h.

Gotovo!

 

Savet plus: čaše perite ručno! Deklaracija lepka za dekupaž tehniku dozvoljava mašinsko pranje, ali bi trebalo izbegavati.

Javite nam i vaše rezultate, ukoliko isprobate ukrašavanje čaša.

Predlog više

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.9 (14 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.