Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Uradi sam – luster od KANAPA

Lusteri znaju biti skupi i često dođu kao poslednji pri opremanju stana. S toga smo odlučili da vam pokažemo kako da uz malo novca i malo više strpljenja sami napravite luster, i to, od kanapa!

Ovaj „uradi sam“ poduhvat zahteva nešto više strpljenja nego neki od onih koje smo vam do sada predstavljali. Međutim, krajnji rezultat je fantastičan i svakako vredan uloženog truda i vremena. Potrebno je malo materijala, s toga je i cena ovog poduhvata niska. Pa da krenemo!

Uradi sam – luster od KANAPA 1

Potreban materijal:

  • juteni kanap u boji po želji – 1 klupko od 80 m’,
  • lopta na naduvavanje (dimenzija u zavisnosti od željene veličine lustera),
  • sporosušeći lepak za tkaninu,
  • kabl sa keramičkim grlom i sijalica.

Potreban alat:

  • marker,
  • debela igla (po potrebi),
  • činijica za lepak,
  • rukavice,
  • strpljenje!

Korak 1 - lopta

Uradi sam – luster od KANAPA 2

Prvi korak podrazumeva naduvavanje lopte. Takođe, u prodavnicama tipa „sve za 150 din“ možete pronaći jeftine lopte različitih veličina koju ćete na kraju baciti.

Korak 2 - iscrtavanje

Na „vrhu“ lopte, tačnije na mestu gde se naduvava iscrtajte krug koji će zapravo biti donji otvor vašeg budućeg lustera.

Korak 3 – natapanje kanapa

Uradi sam – luster od KANAPA 3

Kako bi po namotavanju kanapa oblik lustera ostao čvrst, bilo bi dobro da isti natopite u lepak pre nego što krenete sa namotavanjem. Nosite gumene rukavice kako od lepka ne biste oštetili ruke.

U plastičnu činiju stavite klupko i nalijte lepkom i polako olabavljujte klupko kako bi lepak svugde prošao. Važno je da nabavite lepak koji po sušenju postaje providan (dok se ne osuči biće beo) i koji je sporosušeći.

Korak 4 – namotavanje

Uradi sam – luster od KANAPA 4

Ovaj korak zapravo i zahteva najviše truda i strpljenja.

Počnite sa suprotnog kraja balona od onoga gde ste iscrtali krug (kraj kroz koji ćete provući kabl). Čvrsto držite početak i krenite prvo vertikalno - izbegavajući iscrtani krug- pa zatim idite sve više horizontalno. Namotavajte dok ne dobijete željenu gustinu niti kanapa, vodeći da one budu ravnomerno raspoređene. Završite namotavanje tamo gde ste i počeli. Pokušajte da blago prevežete ova dva kraja kako bi ostalo na svom mestu dok lepak ne odreaguje. Ostavite da se osuši 24h!

Korak 5 – skidanje lopte

Uradi sam – luster od KANAPA 5aUradi sam – luster od KANAPA 5b

Pošto je prošlo 24h potrebno je izvući loptu iz novonastalog abažura. Ukoliko ste koristili loptu na naduvavanje jednostavno otvorite ventil i potpomognite izduvavanje pažljivim odvajanjem lopte sa kanapa. Ukoliko je klasična lopta, debelom iglom je probušite kod ventila i istim postpukom odvojite loptu od kanapa i izvucite je kroz formirano dno abažura.

Korak 6 – postavljanje kabla

Uradi sam – luster od KANAPA 6

Kraj kabla koji će se povezati na plafonsku instalaciju za rasvetu provucite prvo kroz donji deo lustera, pa zatim kroz supotan vrh. Grlo u koje se šrafi sijalica ostaće u unutrašnjosti lustera. Postavite i sijalicu pre nego što provučete kabl. Uz pomoć električara povežite vaš luster za plafonske instalacije.

Gotovo!

Uradi sam – luster od KANAPA - done

Savet +

Luster možete i obojiti pre nego što ga provučete kabl kroz njega pomoću boja u spreju ili nanoseći etkom tanak sloj.

 

Ukoliko su vam se strpljenje i trud isplatili i napravite ste luster ili ste, pak,  pokušali, ali nije uspelo – pišite nam da podelimo iskustva!

Srećno!

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.7 (24 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.