Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Uglasti nameštaj- Frank Lloyd Wright

Uglasti nameštaj Frank Lloyd Wright u zgradi Price Tower.

Frank Lloyd Wright istaknuti je američki arhitekta prve polovine 20. veka. Došavši iz provincije sačuvao je ljubav za kolonijalnu arhitekturu, njenu udobnost i povezanost s pejzažom. Wright je, bez sumnje, jedna od najkontradiktornijih ličnosti u modernoj arhitekturi. Do kraja života ostao je individualist podjednako u načinu života i umetničkom shvatanju, pa ipak njegov opus predstavlja značajno poglavlje savremene arhitekture. Iako ponekad opterećen literarnošću i simbolikom, Wrightov opus po bogatstvu stvaralačkih ideja i raznovrsnosti nema premca u modernoj arhitekturi. Dizajnirao preko 1,000 ambijenata i izgradio preko 500 projekata.

Ovog puta ćemo vam predstaviti njegovo čuveno delo Price Tower, zgradu koja predstavlja vrhunac njegovih nastojanja da stopi različite geometrije, kombinujući oštar ugao sa pravim. Kosougla geometrija je uspešno primenjena, dok dva ortogonalna sistema ulaze jedan u drugi obrazujući kancelarijske prostore, stanove u dva nivoa i ostali enterijer. Sve međuspratne konstrukcije su konzole, uklještene u centralno jezgro.

A njegov takozvani uglasti nameštaj je Wrightovo odbijanje da prihvati krive linije ljudskog tela bilo je toliko uporno kao i njegov prezir prema svim gotovim proizvodima industrijske civilizacije. Ali je ipak bio dovoljno iskren da prizna kako od tog svog nameštaja, kad sedi, bude sav plav i zelen.

Literatura: Charles Janks- Moderni pokreti u arhitekturi

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.