Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Tajne dobrog abažura

Oblik, materijal i boja abažura određuju intenzitet svetla u prostoru, ali i koji će njegov deo biti obasjan. Zbog toga je važno da prilikom kupovine odaberete lampu koja će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Bilo da vam je potreban ušuškan prostor za opuštanje ili dobro osvetljena soba za rad, željenu atmosferu postići ćete uz pomoć dobro odabrane lampe. Oblik, boja i materijal abažura odrediće intenzitet svetla u prostoru, ali i koji će njegov deo biti obasjan. Pre nego što krenete u nabavku magične lampe, najpre dobro sagledajte prostor u kom ćete je postaviti i odlučite treba li ga osvetliti celog ili samo diskretno.

Kupa

Kupasti abažur šireg je donjeg oboda, te i svetlost usmerava ka dole. Idealan je za noćni stočić kraj kreveta u spavaćoj sobi pošto omogućava dovoljno svetla za čitanje, dok je u isto vreme drugi deo sobe blago osvetljen.

LampaLampa

Pravougaonik

Lampa ovakvog oblika emituje širi snop svetlosti i ispod lampe i iznad nje. Dobar je izbor ukoliko vam je u sobi potrebno više svetla, a ako poželite da takvom lampom osvetlite neki ćošak, odaberite abažur s većim donjim obodom od gornjeg.

LampaLampa

Platno

Pamučni ili svileni materijali uklapaju se u svaki
prostor. Intenzitet svetla koji propuštaju zavisi isključivo od njihove tekstu­re i boje, što je već stvar vaših potreba i ukusa.

LampaLampa

Staklo

Jednobojno, providno staklo propušta jaku svetlost, koja dobro osvetljava čitav prostor, dok je peskirano idealno za intimniju atmosferu.

LampaLampa

Ratan

Kroz prepleteno pruće abažura od ratana prolama se toplo, nežno svetlo. Ukoliko je zelene boje, savršeno se uklapa uz drvo i kožu.

LampaLampa

Boja

Žućkasta, bež i braonkasta nijansa abažura emituju svetlo idealno za topliju, ušuškaniju atmosferu, te se preporučuju za intimnije prostorije, recimo za spavaću sobu.

Bela staklena lampa stvara jasno, čisto svetlo i biće vam sasvim dovoljna čak i ako imate naviku da radite do kasno u noć. Matirani varijanta belog stakla ili platneni abažur daje slično svetlo, ali malo prigušenije. Plava i zelena svrstavaju se u hladne boje i emituju isto takvo svetlo – plavičasto i hladno. Ukoliko volite lampe u boji a ipak želite malo topliji sjaj, odaberite plavu boju s primesama crvene, kao što su pink i lila.

LampaLampa

Pehar

Svetlost se odbija o donji zatvoreni deo abažura oblika pehara i usmerava isključivo nagore. Jedna ovakva lampa biće vam dovoljna da jako osvetli prostoriju, pa ako ne volite lustere ili plafonjere, idealno je rešenje.

LampaLampa

Kugla

Svetlost se iz staklene kugle ravnomerno emituje po prostoriji, pa ovakvu lampu možete da postavite bilo gde. Naravno, intenzitet svetla zavisiće i od boje stakla.

LampaLampa

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 5 (10 votes)
Sviđa mi se!
Reference:

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.