Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Stepenište kao ormar

Pored osnovne funkcije premošćavanja visinske razlike, stepenice mogu imati i funkciju skladištenja.

Prostrane, spratne kuće kao i stanove na dva nivoa nemoguće je zamisliti bez unutrašnjih stepenica. Dizajneri enterijera se već godinama trude da stepenice sve više budu funkcionalne, kako bi svaki kutak prostorije bio iskorišćen.
StepeniceStepenice
Osnovno pravilo pri postavljanju unutrašnjih stpenica jeste odabir prave lokacije. U stanovima na dva nivoa, one uglavnom predstavljaju deo sobe, odnosno dnevnog boravka, dok se u kućama stepenice uglavnom nalaze izvan prostorija i čine sastavni deo predvorja ili hodnika kuće. Bez obzira za koje mesto se odlučite, u izgradnji se moraju poštovati dva osnovna pravila, a to su visina stepenica i širina gazišta. Visina mora biti od 16 do 18 cm, dok širina gazišta mora biti veća i oznosi od 26 do 29 cm. Ukoliko svi stepenici nisu istih dimenzija, smatraju se nebezbednim i mogu uzrokovati padove i povrede.
StepeniceStepenice
Izgled i vrsta stepenica zavisiće od površine vašeg stana i slobodnog prostora, ali se uglavnom postavljaju spiralne,ali i jednokrake ili dvokrake stepenice. Mogu se izrađivati od različitih materijala: drvo, staklo, prohrom, aluminijum...
StepeniceStepenice
Zaminljivim rešenjima stepenice mogu učinit vaš dom dekorativnim, ali i veoma funkcionalnim. Danas se sve više u prostor ispod stepenica ugrađuju plakari u koje možete odlagati garderobu, cipele, stare časopise i dečije igračke. Takođe, ovaj prostor možete pretvoriti u biblioteku ili mesto gde ćete na policama odlagati mnogobrojne sitnice. Ukoliko je vaš stan mali ili živite u potkrovlju, od samih stepenika možete napraviti i dodatni prostor za odlaganje stvari, tako što će se u svakom od njih nalaziti fijoka na izvlačenje.

StepeniceStepenice

Osim fijoka, prostor ispod stepeništa, možete iskoristiti tako što ćete od toga napraviti ormar. Bilo da ćete tu odlagati garderobu ili koje-kakve sitnice, na taj način uštedećete prostor u kući/stanu ili napraviti mesta za neke druge, potrebnije stvari.
StepeniceStepenice
Ukoliko se vaše stepenice nalaze u hodniku i povezuju donji sprat sa gornjim, na kome se nalaze spavaće sobe, veoma lako, ugradnjom LED sijalica, možete i ovaj prostor učiniti dekorativnim i što je najvažnije bezbednim. Ako vam se više dopada da se rasveta nalazi sa strane, a ne na stepenicama rešenje su bočne svetiljke.

StepeniceStepenice

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 5 (8 votes)
Sviđa mi se!
Reference:

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.