Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Sistem GREJANJA prema načinu života

Grejanje na drva, ugalj, TA peći, grejalice, centralno, radijatori, gas, podno ... U masi različitih sistema važno je pronaći onaj sistem koji najviše odgovara vašem načinu života i mestu stanovanja.

Ukoliko ste u fazi renoviranja ili zidanja, sada je krajnje vreme da napravite proračun o isplativosti grejanja stambenog prostora. Potrudićemo se da vam ukažemo na sve prednosti i mane nekih novijih sistema grejanja.

prednosti i mane grejanja

Centralno grejanje. NJegova najveća mana je što ne možete sami da upravljate. Ono što su svakako prednosti ovog sistema jeste to da kada je najhladnije stanovi su zaista i topli, kako danju, tako i noću. Ne razmišljate o održavanju i ne morate da se brinete o uključenim ili isključenim radijatorima. Sve se češće uvode i merači, pa se tako meri potrošena energija, ne plaća se po kvadratu stambenog prostora.

peć na pelet

savremeni kamin

Grejanje na drva, pelet i ugalj. Ukoliko živite u novoj zgradi, opciju loženja najverovatnije nećete imati. Ukoliko ste u zgradi gde ima dimnjaka, najbolje je da za grejanje koristite pelet. Osim što je vrlo ekološki način grejanja, upotreba je jednostavna. Prostor za slaganje drva u zgradi nećete imati, niti ćete imati gde ista da cepate u sred zime. Ukoliko živite u kući, bilo koji vid loženja možete uzeti u obzir.
Digitalizovane peći na pelet imaju tzv „pametan sistem“ i možete im poslati poruku da zagreju kuću da bude topla kada stignete s posla. Za peći na drva mogućnosti nisu ovako velike, i ukoliko radite i niste u kući većinu dana, trebaće nešto više vremena da se kuća zagreje pošto dođete s posla. Ušteda električne energije je u ovim sistemima evidentna. Zbog štetnog dima koji ugalj ispušta pri loženju i neprijatnog mirisa, trebalo bi ga izbegavati, ali su prednosti iste kao i kod loženja na drva i pelet.

norveški radijatorinorveški radijatori2

Norveški radijatori. U poslednjih nekoliko godina rasportstranjeni su tzv „norveški radijatori“. NJihova prednost je u tome što troše manje struje jer nema rada ventilatora, već duvanje nastaje zahvaljujući njegovog konstrukciji. Potreban je kratak vremenski period da zagreju prostoriju, mobilni su, ne zauzimaju puno prostora , elegantnog su i svedenog dizajna iako je za verovati inženjerima sa severa gde je zima daleko jača nego kod nas, imaćete miran san u hladnim danima.

solarna energija

Solarna energija. Za naše područje još je velika nepoznanica i predrasuda da je ono skupo, neisplativo i nedovoljno. Da li znate da je Srbija čitavom svojom širom na potezu od Vršca do Kuršumlije jedan od najpovoljnijih područja za upotrebu solarne energije? Solarne ploče zapravo proizvode električnu energiju, stoga ćete radijatore izabrati prema potrebi. Istina je da u jakim zimama treba dodati i struje iz elektrana, ali s obzirom da cele godine ne plaćate istu, dodaci su zanemarljivi.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.3 (8 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.