Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Saveti za renoviranje kuhinje

Tek pravite kuhinju ili renovirate staru? Evo nekuh stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Pronadjite ideje za kuhinju

Ukoliko planirate renoviranje kuhinje, sigurno ste pregledali mnogo magazina i internet portala kako bi pronašli fotografije koje će vas inspirirati prilikom uredjenja. Retko ko može da priušti jednu takvu savremenu i hi-tech opremljenu kuhinju, ali uvek se može napraviti neka kombinacija da Vaša kuhinja izgleda slično.

KuhinjaKuhinja

Sa koliko novca raspolažete

Kako se celokupan projekt preuredjenja kuhinje ne bi pretvorio u noćnu moru, najpre pažljivo napravite financijsku konstrukciju. Takodje su bitni planovi za budućnost. Planirate li ostati u kući minimalno 5 godina, planirajte novu kuhinju tako da odgovara Vašoj porodici. Novac je potrebno potrošiti na stvari koje nećete ubrzo menjati.

Kuhinja

Mnogo možete uštedeti odabirom jeftinijih ručki, jednostavnijih mehanizama za otvaranje fijoka. Ako novac ne predstavlja problem predlažemo Vam ulaganje u stopere na fijokama. Oni štite fijoke od slučajnih ili namernih jakih zatvaranja prilikom čega se elementi oštećuju. Nepredvidjenih troškova uvek ima, obratite pažnju i na njih.

KuhinjaKuhinja

Pronađite izvodjača radova

Popričajte s rodbinom i prijateljima o njihovim iskustvima sa izvodjačima radova. Potražite izvođače radova i preko interneta. Nakon što napravite listu potencijalnih izvodjača, kontaktirajte ih te zatražite ponude za izradu kuhinje. Imajte na umu kako je puno funkcionalnije napraviti kuhinju po meri, gde će sve biti prilagodjeno Vašem prostoru i potrebama, nego kupovina i postavljanje već gotove kuhinje.

KuhinjaKuhinja
Nakon što odaberete izvodjača radova, tačno definišite šta sve podrazumeva njegov rad i sastavite ugovor kako bi bili potpuno sigurni u to što radite i kao ne bi došlo do iznenadnih troškova. Ukoliko ne želite da se bakćete sa ugovorima i verujete izvodjaču, ipak zatražite račune od kupljenih materijala i sami izračunajte cenu, ipak, opreznosti nikad dosta.

KuhinjaKuhinja

Raspored elemenata

Prilikom uredjenja kuhinje, najvažniji je raspored elemenata unutar nje. Pogledajte prostor i definiršite koji model kuhinje bi najbolje pristajao. Nemojte se usko držati dosadašnjeg rasporeda elemenata. Budite sigurni da možete elemente još bolje rasporediti kako bi vaša kuhinja bila funkcionalnija.

KuhinjaKuhinja

Imajte na umu kako sudopera treba biti postavljena blizu šporeta, ali ne tik do njega, a za lakše kretanje kroz kuhinju u toku kuvanja, najbolje je postaviti frižider, šporet i sudoperu u blizini jedno drogoga.

KuhinjaKuhinja

Odabir podnih obloga u kuhinji

Prilikom odabira podne obloge, voditi računa kako se većina poslova u kuhinji radi stojeći, što zahteva upotrebu materijala koji se lako održavaju i dugotrajni su.

Drvo je izvrstan i veoma topao materijal. Parket ne preporučujemo u blizini sudopera jer može doći do njegovog bubrenja ako je preterano izložen vodi. Takodje je dosta nezahvalan zbog toga što se lako može izgrebati, tako da on nije najpogodnije rešenje za kuhinju.

KuhinjaKuhinja

Laminat je odlično rešenje za korisnike koji žele uštedeti. Na izboru je raznovrsna paleta boja i tekstura. Opet, isto kao i parket, ne treba ga stavljati blizu sudopere, što značida je on najpogodniji za deo u kome se nalazi trpezarijski sto.

KuhinjaKuhinja

Keramičke pločice su najbolje i najtrajnije rešenje za kuhinju zbog lakog održavanja. Jedini problem predstavljaju fuge koje se brzo zaprljaju. Zbog toga preporučujemo prilikom uređenja kuhinje korišćenje većih pločica kako bi bilo manje fuga. Takodje izaberite fuge koje nisu bele, ali pazite da se i njihova boja slaže sa bojom pločica.

KuhinjaKuhinja

Linoleum se ponovo vraća u modu. Ujedno je i najeftinije rešenje za podove. Lako se održava, a dezena ima raznih, moguće je čak odabrati i dezen drveta i kamena koji će dati prirodan izgled kuhinji.

KuhinjaKuhinja

Kuhinnjski elementi

Prilikom renoviranja vaše kuhinje najviše novca zasigurno ćete potrošiti na kuhinjske elemente. Troškove možete izbegnuti renoviranjem postojećih elemenata ponovnim bojenjem. Ako će raspored vaših elemenata biti isti kao i pre, možete uštedeti i zamenom samo frontova elemenata. Ako ipak želite potpuno nove elemente, raspitajte se o materijalima i njihovim odlikama i cenama, pa shodno tome napravite izbor koji Vama odgovara.

KuhinjaKuhinja

Kuhinjski uredjaji

Neizostavni uredjaji u svakoj kuhinji su frižider, šporet, mašina za pranje sudova i sudopera. Ako mislite kako su postojeći elementi i dalje funkcionalni i mogu obavljati poslove za koje su namijenjeni, nema potrebe za kupovinu novih. Ukoliko do sada niste imali mašinu za pranje sudova, nabavite jednu, investirani novac u nju sigurno će se isplatiti. Uzmite u obzir i mogućnost ugradnje uredjaja unutar elemenata.

KuhinjaKuhinja

Radna ploča

Od kakvog god materijala bila, radna ploča vrlo je bitan element kuhinje. Kao materijal za radnu ploču, najčešće se koristi granit koji je lako naći u raznim bojama. U ozbir još možete uzeti i drvene površine koje se vrlo često koriste u zadnje vreme, lako se održavaju i ogrebotine se ne vide na njima. Kod odabira radne ploče odaberite šarene materijale kako se ne bi svaka fleka na njima videla. Bela i crna boja dosta su nezahvalne jer se na njima svaki trag uočava.

KuhinjaKuhinja

Sudopera i slavina

Bez sudopera i slavine nezamisliva je svaka kuhinja. Na sudoperi i slavini nemojte štedeti. Na raspolaganju Vam stoji širok asortiman proizvoda. Sudopere izradjene od nerdjajućeg čelika najlakše se održavaju zbog svojih glatkih površina. Odabir sudopere sa dve kadice vrlo je funkcionalan, zasigurno nećete pogrešiti, naravno ukoliko imate mesta.
Preporučujemo slavinu sa jednom ručkom i ugrađenim tušem za lakše pranje sudopere nakon korištenja, kao i za pranje velikih šerpi, plehova itd. Slavine od mesinga nisu dobar izbor, odaberite one od brušenog ili poliranog nikla.

KuhinjaKuhinja

Zidovi

Obavezno kod radnog dela, šporeta i sudopere, postavite pločice, kako bi olakšali brisanje i pranje tog dela. Ostatak kuhinje možete okrečiti u boji po izboru, staviti tapete, stikere, dodati slike... Mašti na volju.

KuhinjaKuhinja

Rasveta

Imajte na umu kako prostor kuhinje ne možete osvetliti jednim rasvetnim telom. Pogotovo ako se ono nalazi na plafonu. Savetujemo Vam ugradnju led rasvetnih tela iznad radne površine, odnosno ispod elemenata, što će vam olakšati rad u kuhinji. Ugradite rasvetu u kuhinjske elemente radi postizanja boljeg ambijenta koji će uneti toplinu u prostoriju i lepo ugostiti svakog posetioca Vaše kuhinje.

KuhinjaKuhinja

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.6 (24 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.