Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Raspored nameštaja u kući/stanu

Raspored nameštaja u prostoriji je jako bitan faktor u organizaciji enterijera. Dobro rasporedjen nameštaj daće više prostora i udobnosti, dok će loš raspored otežati boravak kako na fizički tako i na psihički način.

Kada arhitekte projektuju prostor, već u prvoj fazi, osmišljaju prostorije tako da se mogu što bolje iskoristiti. To je jako bitno, kako kasnije korisnik stana ne bi morao da se nadje u situaciji da ruši pregradne zidove i menja pozicije prostorija. Naravno, postoje slučajevi kada korisnik jednostavno ima drugačiju viziju nego arhitekta, i odlučuje se za adaptaciju stana.

Prilikom planiranja i rasporedjivanja nameštaja važno je obratiti pažnju na sledeće stvari:

  • Svaki komad nameštaja treba da ima svoju namenu i mesto u prostoriji. Jako je važno ostaviti dovoljno prostora oko tog komada za nesmetano korišćenje. Na primer: dovoljno mesta da se vrata od ormana mogu otvoriti, da korisnik može da pridje i nesmetano uzme ili odlozi stvari.

  • Treba ostaviti dovoljno mesta za kretanje ukućana od jednog komada nameštaja do drugog, kao i za prolaz iz jedne prostorije u drugu.

  • Ukoliko je tako projektovano, da iza vrata postoji prostor dubine 60cm, tu bi trebalo da stoji ormar. Nije poželjno ormane stavljati da budu prva stvar na koju naidjete kada ulazite u prostoriju, jer su to praktično ostave i ne bi trebalo da dominiraju u prostoriji.

  • Sedeći elementi dnevnog boravka treba da budu postavljeni bliže prozoru ili vratima od terase. Obzirom da su to elementi koji okupljaju ljude, najbolje je kad su postavljeni u obliku slova L ili U. Takodje ovi elementi ne treba da budu postavljeni na sredini prostorije kako je ne bi vizuelno „isekli”.

  • Izbegavajte postavljanje kreveta , dvoseda, troseda i fotelja u nizu. Takav raspored asocira na javne površine ili čekaonice kod lekara, u bankama, itd.

  • Ukloliko se u kući/stanu nalazi velika trpezarija za obedovanje, sto treba postaviti na sredinu i omogućiti nesmetano prilaženje stolicama, što znači da tu prostoriju ne treba pretrpavati nepotrebnim elementima. Ukoliko je trpezarija mala ili je u sklopu kuhinje ili dnevne sobe, sto se može jednom stranom postaviti uza zid.

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (8 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.