Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Radul-begov konak

Radul-begov konak, tipična kuća ovdašnje bogate porodice s početka 19. veka.

Radul-begov konak se nalazi u centru grada Zaječara,u ulici Ljube Nešića. Predstavlja jedan od spomenika orjentalne arhitekture u ovom kraju. Prema legendi,sagrađen je krajem 18. veka.

Pripadao je nepoznatom turskom begu. Po oslobođenju Timočke krajne od Turaka 1833.godine odkupljuje ga trgovac Radul Gligorijević, po kome je čardak dobio ime.

Kompletno je obnovljen 1975.godine. Na spratu je smeštena stalna postavka o u prizemlju je galerija u kojoj se pored likovnih održavaju i prodajne izložbe skulptura i proizvoda domaće radenosti kao i književne večeri i promocije knjiga. Prostor Radul-begovog čardaka je i omiljeno mesto okupljanja mladih.

http://www.toozajecar.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=150&Itemid=25

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4 (4 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.