Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

RADNI PROSTOR za đaka prvaka

Recept za kvalitetan radni prostor đaka: udobna stolica, dobra rasveta, pažljivo isplaniran prostor za odlaganje, sa prstohvatom dečije mašte.

Jedan od težih zadataka svakog roditelja jeste organizacija radnog prostora za đaka prvaka. Cilj je dobiti što kvalitetniji i maštovitiji prostor koji će dugo biti prihvatljiv. Uz savete koji slede pomoći ćemo vam da ostvarite ovaj cilj na najlakši mogući način.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 1

Svaki radni prostor mora sadržati: sto, stolicu, rasvetu i prostor za odlaganje. Elementi koji će najviše doprineti kvalitetnom vremenu provedenom radeći domaće zadatke jesu udobna stolica i dobra rasveta, no da krenemo od početka.

Sto. Veličina radnog stola isključivo će zavisiti od prostora koji imate na raspolaganju, uslov koji se mora ispoštovati jeste njegova minimalna dubina od 60 cm. Dužina stola koja bi bila idealna jeste 100 cm, a u koliko će se na njemu nalaziti monitor računara ili prenosivi računar onda 150 cm. Visina stola zavisi od uzrasta deteta, ali kako mališani jako brzo dostignu visinu za standardnim stolom, možete odmah uzeti visinu od 73-76 cm u zavisnosti od rasta deteta. Važno je da radni sto u sebi sadrži najmanje 2 fioke, jednu dubine 10-12 cm za odlaganje pribora, a jednu dublju (min 20 cm) za odlaganje blokova, svezaka i eventualno knjiga.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 4aRADNI PROSTOR za đaka prvaka 12

Stolica. Dok odabir radnog stola ne bi trebalo da traži preveliko ulaganje vremena i novca, stolica je deo svakog radnog prostora koji se mora birati sa izuzetnom pažnjom. Udobnost stolice, njena visina u odnosu na radni sto i visinu deteta umnogome će uticati na kvalitet rada i razvoja mališana. Stolice kojima se podešavaju visina sedenja, visina naslona, pa čak i ugao naslona najbolji su izbor za radni prostor. Sve ove stolice imaju propisanu nosivost koje se treba pridržavati kako bi mehanizam dugo ostao u funkciji.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 6RADNI PROSTOR za đaka prvaka 7

Polica, odnosno prostor za odlaganje knjiga, školske torbe i drugih potrebnih sitnica. Neophodan deo svakog radnog prostora jesu otvorene ili zatvorene police u kojima će biti odložene školske knjige, lektira, sveske … Ukoliko imate mogućnosti od njih treba odvojiti knjige, slikovnice, albume … za razonodu koje će odvlačiti pažnju tokom učenja. Dubina police na kojoj će knjiga biti odložena trebala bi biti 30 cm, te ukoliko ima vrata ukupna dubina ormana bi trebala biti minimum 32 cm.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 2

Rasveta. Iako pobrojana pred kraj, rasveta je jedan od najvažnijih elemenata dečijeg radnog prostora i deli se na prirodnu i veštačku rasvetu. Pravilna prirodna rasveta postiže se ukoliko se radni sto postavi tako da svetlost pada s leve strane stola. Takođe, može se postaviti i tako da svetlost pada s preda, odnosno da sto postavite ispod prozora. Verovatno da je grejno telo upravo ispod prozora postavljeno, te sto može poslužiti i za skrivanje radijatora, a neće smetati njegovom radu. U tom slučaju, konstrukcija stola mora biti prilagođena radu radijatora i najbolje je da bude napravljen po meri.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 9

Savet plus. Osim ovih osnovnih elemenata, par detalja učiniće rad i učenje vašem mališanu još lakšim. Postavite plutanu tablu, ili neku sličnu njoj, na zid iznad radnog stola kako bi se obezbedio prostor za podsetnik ili eventualno izreke i motivacione poruke koje su danas i među decom vrlo popularne. U organizaciji i održavanju urednosti sobe pomoći će postavljanje čiviluka za torbu. U bilo kojoj prodavnici opreme za izradu nameštaja, pronaći ćete veliki izbor čiviluka tj kukica, različitih veličina, boja i oblika koje možete zašrafiti za stranicu stola, unutrašnjost ormana ili na neko zgodno mesto na zidu.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 3

Dekor. Po odabiru dimenzija i vrste nameštaja, dolaze boje i dezeni koji će biti primenjeni. U ovom koraku, izuzetno je važno da uključite i svog školarca. Jasno je da su vaše sugestije i saveti u odabiru izuzetno važni, ali dozvolite budućem korisniku tog prostora da odabere omiljenu temu ili boju koja će biti primenjena. Ukoliko ste odabrali nameštaj koji će služiti i starijim uzrastima, dečije dezene na stolici možete presvući novim meblom, dok stonu lampu možete ofarbati.

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 5

RADNI PROSTOR za đaka prvaka 10RADNI PROSTOR za đaka prvaka 11

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.