Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno

Jedno od čestih pitanja naših čitaoca jeste kako urediti potkrovlje, odnosno kako stvoriti svetliji i prostraniji životni prostor. Prateći savete koji slede moći ćete da stvorite prostor iz snova.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 1

Stalna je dilema kako urediti životni prostor, bilo da želimo samo da ga osvežimo ili da ga potpuno izmenimo odnosno prilagodimo svakodnevnim potrebama. Svaki prostor specifičan je na svoj način i ima svoje određene prednosti i mane, međutim potkrovlja su svakako najkompleksnija, ali i najinteresantniji prostori za život i rad. Pošto ste se pobrinuli za kvalitetnu krovnu izolaciju i prozore, vreme je da se okrenete ka funkciji i estetici samog prostora. Odnosno, ka detaljima koji će lako vaš potkrovni prostor učiniti prijatnim mestom za život.

Boje

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 8

Iako jedan od najčešćih saveta koji se susreću čitanjem knjiga i različitih tekstova, boje su ključan element u opremanju bilo kog prostora, ali posebno potkrovlja. Ona su često niska, sa nedovoljnom visinom plafona, s toga je najbolje za plafon uzeti belu boju. Ukoliko imate sreću da je konstrukcija vidna same grede možete obojiti braon bojom kako bi se taj detalj istakao.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 9

Boje koje bi trebalo da budu osnova su bela, krem, šampanj mat, izuzetno svetlo siva i boje slične njima. Kroz detalje ostavite da provučete neku tamniju boju, ili ukoliko je površina potkrovlja velika pod može biti nešto tamniji. Dobro bi bilo da najkrupniji komadi nameštaja (trosed, dvosed, trpezarijski sto, plakari, kuhinja) zadrže svetle tonove i dezene i oni naprave željenu osnovu. Takođe tepisi ukoliko su velike površine biće bolje da budu svetli. Dobro je držati se pravila u kome tamnije elemente stavljate bliže podu, a svetlije bliže plafonu.

 

Drvo

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 12

Kada kažemo potkrovlje pomislimo na drvo, upravo zbog malopre pomenutih greda koje se često sreću na plafonu. Sem kod poda, za drvene elemente birajte svetle nijanse koje će se uklopiti sa odabranom osnovnom bojom.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 3

Drvene skulpture, ramovi za slike, vazne, činije, ogledala … sve su to detalji kojim ćete prostor učiniti toplijim i prijatnijim za život i koji će razbiti monolitni kolorit.

Kamen/cigla

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 11

Kamen je izuzetno dekorativan i traži veliki prostor, traži visinu plafona ukoliko se stavlja na zid, veličinu kamina ukoliko je njemu namenjen ili kao deo kuhinje. Ukoliko imate zid velike visine onda imate i jedinstvenu priliku da ga dekorišete prirodnim ili veštačkim kamenom. Nemojte oblagati zid čitavom površinom već samo delimično. Osim izuzetne dekoracije, vizuelno ćete smanjiti razliku u visinama plafona s jedne i druge strane stana.

Rasveta

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 6

Centralno svetlo u prostorima sa nejednakim krovom neće imati potreban efekat. Osvetljavaće delove ispod samog rasvetnog tela, jer će zbog kosina standardno rasipanje svetlosti biti onemogućeno.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 13

Takozvana tačkasta rasveta (ugradna, plafonska) je dobro rešenje za potkrovlja. Više rasvetnih tela manje jačine, omogućiće osvetljenost po čitavom prostoru. Podne i zidne lampe rešiće problem niskih skrivenih delova, otvoriće ih i približiti ostatku prostora.

Odabir nameštaja i dekoracije

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 5Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 10

Potkrovlja su prostori u kojima poznata rečenica „manje je više“ ima svu svoju snagu. Ne opterećujte prostor prevelikim brojem detalja. Nameštaj je taj koji je ujedno i ukras. Ukoliko želite osveženje od svetlih skoro jednoličnih tonova, trpezarijskim stolicama u različitim bojama, pa čak i tipovima možete osvežiti prostor. U dnevnoj sobi klub sto može odskakati od ostatka nameštaja i predstavljati ujedno i dekoraciju. Ukoliko imate dosta knjiga, za police birajte najviše zidove i popunjavajte ih od poda do plafona. Ukoliko nemate puno knjiga nemojte puniti police sitnicama, prostor će biti previše opterećen. Dakle neka sam nameštaj bude funkcionalan i dekorativan sam po sebi. Odaberite koji nameštaj će biti dekoracija, a koji sveden, jednostavan i naizgled neprimetan u prostoru.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 2

Kako su zavese u potkrovlju najčešće neupotrebljive, koriste se roletne namenski napravljene za krovne prozore, osim zbog beline i otvorenosti bela boja odbija svetlost sunca što će u letnjim danima biti neophodno. Ukoliko su prozori ka severu na prozorima možete izbeći bilo kakvu vrstu roletne.

Potkrovlje – svetlo i funkcionalno 7

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 5 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.