Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Podovi- praktični saveti za vizuelno planiranje

Čak i u malim stanovima podna površina svakom vlasniku izgleda iznenađujuće velika. Obično se ispostavi da je idealni pod preskup i da ne možete toliko investirati.

Ipak, vredi žrtvovati koji dinar više jer se od svih površina u kući, pod najviše troši, a morao bi trajati bar nekoliko godina. Bolje je imati dobar pod nego mnoge manje važne stvari. Kupite što bolji tepih u dnevnoj sobi, a uštedite na podnim prostirkama u nekoj manje prometnoj prostoriji. Pre kupovine iscrtajte osnovu stana i zapišite uporedne cene materijala s kojima nameravate prekriti podove.

Možete li iskoristiti postojeći pod? Pre nego što odlučite pokriti podove određenim materijalom, dobro ih pregledajte. Ako je pod od drvenih dasaka u dobrom stanju, bez većih proreza i rupa, mogli biste ga hoblovati i lakirati. Ako je stradao samo jedan deo poda, najčešće u blizini vrata, daske se mogu stepenasto izrezati i nadomestiti očuvanim daskama iz druge prostorije u kojoj nameravate da menjate kompletan pod. Današnjim zaštitnim sredstvima moguće je izjednačiti boju svakog drveta, pa zato ne brinite ako se boje dasaka malo razlikuju.

Zamena pločica nije tako jednostavan posao čak i u slučaju da nađete odgovarajuće pločice. Ako je pod očuvan, a nedostaju ili su razbijene samo jedna ili dve pločice, pokušajte ih zameniti neoštećenim pločicama sa mesta gde će posle doći plakar ili veći komad nameštaja. Ipak, najpre proverite zašto je pločica pukla, možda je na tom mestu neravan pod. Ako je puklo više pločica ili je pod u celosti loš i oštećen, najbolje je da obnovite sve, ako treba čak i podlogu.

Pre početka tačno utvrdite šta će se raditi i ko će izvoditi radove. Greške su skupe. Izračunajte površinu poda i količinu potrebnog materijala. Utvrdite gde se nalaze električni vodovi i instalacijske cevi jer prodori vode mogu biti vrlo neugodni, a električni udari smrtonosni. Označite opasna područja. Prilikom polaganje i postavljanja materijala pridržavajte se uputstava proizvođača. Ne zaboravite da proverite kako će se preko novog poda otvarati vrata.

Prilikom odabira samog poda vodite računa o njegovim praktičnim svojstvima i prednostima, a tek potom razmišljate o boji, strukturi i uzorku koji će se uklopiti u dekorativnu celinu.

Podu podredite boju zidova, zavesa, nameštaja i drugog pribora jer radovi na podu su vrlo skupi, a naknadne promene komplikovane. Zato ne kupujte skupe podove jarkih boja i živopisnih uzoraka ako niste sigurni da ćete se vi i vaša porodica ugodno osećati u takvom ambijentu. Za isticanje detalja koji ulepšavaju prostor bolji je jednobojni pod.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.