Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Podne obloge: Pluta

Pluta još nije zaživela na našem tržištu, ali kad se ljudi upoznaju sa njenim karakteristikama i prebrode strah od nečeg novog, pluta će biti korišćena jednako kao i druge podne obloge.

Pluta kao podna obloga nije mnogo korišćena u našoj zemlji kao drugi materijali, ali zbog svojih mogućnosti i odlika ona predstavlja izvrsnu podnu oblogu i treba se upoznati sa svim njenim aspektima. Pluta dolazi u obliku pločica, dasaka, dezena i u varijaciji ova tri.

Trajnost i zaštitni efekat

Jedna od primarnih osobina plute jeste njena trajnost. Iako na prvi pogled ona izgleda nežno i kao da će se brzo pohabati, istina je sasvim drugačija. Pluta koja se koristi za podne obloge je jako izdržljiva i nije sklona habanju izazvanim svakodnevnim životom. Pluta je mekša od drveta, i daje prijatniji osećaj dok se po njoj hoda, trči ili skače, što je odlično za decu.

PlutaPluta

Podovi od plute su topliji i sigurniji

Pluta je zbog svoje unutrašnje strukture vrhunski zvučni i toplotni izolator, što znači da je toplija od materijala kao što je drvo. Pluta je antialergijski material i otporna je na budj, bakterije i gljivice, pa je pogodna za ljude sa alergijama. Ne upija prašinu i laka je za održavanje.

PlutaPluta

Dobijanje plute

Pluta se dobija iz kore drveta. Moguće je dobijati plutu iz istog stabla čak 200 godina, pošto nije potrebno iseći drvo kako bi se dobila pluta. Zato je ovaj materijal ekološki mnogo bolje rešenje nego drveni pod.

PlutaPluta

Estetika

Obzirom da pluta može biti u obliku pločica, dasaka i da može biti u raznim bojama, ona predstavlja odličnu podlogu za kombinovanje i dobijanje raznih dezena i šara. Ukoliko se maštovito uklopi neće ni malo biti ružnije rešenje od masivnog drveta ili keramičkih pločica. Takodje, i ukoliko se odlučite za prirodnu boju plute, nećete pogrešiti jer njena prirodna boja odaje osećaj topline.

PlutaPluta

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.5 (12 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Jovana Milivojević

Apsolvent Šumarskog fakulteta u Beogradu na odseku Prerada drveta (podsmer Enterijer i dizajn nameštaja). Zainteresovana za sve vezano za ovu struku, uvek otvorena za sugestije i spremna da da savet kome god da je on potreban.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.