Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

''Osetljive tapete''

Tapete su,već neko vreme, ponovo "must-have" kada govorimo o uređenju modernog enterijera. Ipak, ovako nešto do sada nismo videli. Da li možete da zamislite najrazlicitije motive koji ožive na dodir, svetlost ili povećenje temperature?!

Svedoci smo svakodnevnog pomeranja granica kada su dizajn i tehnologija u pitanju. Jedan od poslednjih maštovitih primera jesu tapete osetljive na toplotu, svetlost, dodir…Kada ih prvi put pogledate, bez dodatnih njima potrebnih stimulansa, ne vidite ništa drugo do običnih tapeta. Medjutim kada ih dodirnete, zagrejete ili osvetlite, oživljavate enterijer na potpuno nov i čudesan nacin.

Toplotno osetljive tapete su neverovatne u enterijerima  tokom grejne sezone. Pod uticajem toplote one menjaju svoju boju i šaru, transformišući se u na primer prelepe cvetove, leptire. Tako tokom hladnih i mračnih zimskih dana, prostor oko vas postaje svetliji, veseliji i čudesno obojen prolećnim cvećem. Paljenjem i gašenjem radijatora možete dobiti vrlo interesantne efekte u vašoj sobi .Od mirnih tonova dok radijator ne zagreje prostoriju, do raskošnog cveća kada se dosegne potrebna temperatura.

Ove tapete su zapravo delimicno obojene bojama vidiljivim u svim uslovima, dok u sebi  sadrže toplotno osetljive boje, iskazane kroz razlicite šare, koje su nevidljive oku sve do odredjene temperature. Tvorac ovog neobičnog ‘živog zida’ jeste kineski dizajner Shi Yuan.

‘’Svetlosne tapete’’ mogu reagovati na sunčevo UV zracenje, prikazujuci tada šare koje se pretapaju, nastale od senki običnih objekata, a takodje mogu predstavljati nekonvencionalne izvore svetlosti. Krivac za ova moderna osvetljenja jeste holandski dizajner Jonas Samson. Isključite svetlo i ove tapete koristiće vaše zidove za osvetljenje prostorije. Kada svetlo uključite, tapete će se vratiti u svoju primarnu dekorativnu  funkciju, potpuno neprimetne kao izvor svetlosti.

Tapete osetljive na dodir, za razliku od onih osetljivih na toplotu oko njih,  direktno zavise od temperatura dodirnh povrsina. Impregnirane su termički obradjenim hromom, i menjaju boje kao odgovor na toplotu tela. One  pozivaju na dodir, i iscrtavanje šara prstima. Dekoracija koju napravimo ostaje na tapetama dok se one ne vrate na sobnu temperaturu.

Tvorcima ovih neverovatnih zidnih obloga, ideja je bila i neka vrsta eksperimenta, tačnije istraživanje sentimentalne strane dekoracije i njen uticaja na ljudska osecanja i raspoloženja. A nama  ostaje da  zagrejmo zidove, isključimo svetla, raširmo zavese  i uživamo u ovim genijalnim transformacijama!

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (20 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ivana Milovanovic

Apsolvent Sumarskog fakulteta u Beogradu, odsek Prerada drveta, usmerenje Projektovanje namestaja i enterijera.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.