Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Univer, drvo, staklo, skuplja, jeftinija ... Odabir radne ploče jedan je od najvažnijih segmenata opremanja kuhinje. Kako je izbor na tržištu veliki, želimo da vam ovu odluku i olakšamo.

Važan deo prilikom opremanja kuhinje predstavlja radna ploča. Javljaju nam se mnoga pitanja, da li je vodootporna, da li ostaju fleke od vode, da li može da se stavlja vruć pleh ili šerpa na nju, da li će dugo trajati, koliko je laka za održavanje i td. Ovom prilikom potrudićemo se da vam pomognemo da brzo i lako odaberete pravu radnu površinu za vas.

Univer

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Definitivno najrasprostranjenija radna ploča na našim prostorima. Radi se u debljinama 28 i 38mm, a izrađena je kao vodootporna iverica i presvučena štampanim folijama koje svojim izgledom imitiraju različite materijale i površine. Održava se lako, blagim detrdžentima, ali neotporna na jake kiseline. Ukoliko se ošteti nije je moguće reparirati. Kod kuhinja L oblika potrebno je postavljanje veznih lajsni, jer prodiranje vode među spojeve može je oštetiti. Takođe postavljaju se diht lajsne, bilo u dezenu radne ploče ili presvučene slojem aluminijuma.

Kompozitni materijal tzv veštački kamen

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Postoji nekoliko proizvođača ovog kompozitnog materijala na našem tržištu Corian, LG HiMacs, GranMatrix, Kerrock ... Ova homogena smesa izliva se u pločama debljine 6, 9 ili 12 mm i može se naći u različitim jednobojnim varijantama, ali i u dezenima koji svojim izgledom imitiraju kamen, s toga je još poznat i kao veštački kamen. Ova galtka površina je antibakterijska, često se koristi u ordinacijama i u apotekama upravo zbog ove karakteristike. Osetljiv je na fleke od vode s toga ne bi valjalo da se voda zadržava na njegovoj površini. Kao i ploča od univera trpi nešto više temperature ali se svakako savetuje korišćenje podmetača. U slučaju oštećenja poliranjem odnosno skidanjem tankog sloja vraća joj se stari sjaj i izgled. Od istog materijala mogu se uraditi i lajsne koje obezbeđuju sigurnost ne prolaska vode između zida i elementa. U slučaju L kuhinja spojevi radne ploče se ne vide. Takođe postoji mogućnost izlivanja sudopere čime se dobija ujednačena površina bez spojeva koja je izuzetno higijenska i laka za čišćenje.

Granit i SILESTONE

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Granit je već dobro poznat prirodni materijal koji se koristi za radne ploče, nešto je skuplji pa samim tim i ređe upotrebljivan. Njegova osnovna prednost je što je otporan na visoke temperature i ima neverovatan vizuelni efekat na prostor u kome se nalazi. Izuzetno je težak pa je i sama montaža nešto komplikovanija.

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Na tržištu se nedoavno pojavio i silestoun kamen koji je izrađen od 95% kvarca i 5% smole, te ga ovaj sastav zaista čini materijaliom na koji možete da se oslonite u svakom pogledu.

Drvo

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Još jedan prirodni materijal koji vizuelno ostavlja najjači utisak. S druge strane vrlo ekološka površina koja ne šteti okolini ima i svoje mane. Ovaj materijal zahteva nešto više održavanja u vidu povremenog uljenja kako ploča ne bi ispucala zbog stalnog kvašenja. Najpovoljnije rešenje za drvenu radnu ploču jeste ploča izrađenja od manjih letvica koje su međusobno sastavljene lepljenjem čime se osigurava njena stabilnost. Pri odabiru ploče birajte vrste drveta sa velikom količinom eteričnih ulja u sebi jer su one vlagootpornije, kao što je tikovina na primer. Takođe hrastove ploče podjednako su dugotrajne. Prednost drvenih radnih površina je u tome što se šmirglanjem može obnoviti površina.

Nerđajući čelik

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Antibakterijska površina koja se koristi u svim profesionalnim kuhinjama upravo zbog održavanja i otpornosti koju ima. Tanki „listovi“ čelika postavljaju se na potkonstrukciju čime se dobija željena debljina radne ploče. Može se ogrebati te je važno da se koriste daske za seckanje, ali je s druge strane vodootporna, otporna na visoke temperature i kiseline. Vremenom dobija patinu, a održava se sredstvima specijalno namenjenim za nerđjaći čelik, i može se premazivati i bebi uljem s vremena na vreme. Još jedan materijal od koga je moguće izliti sudoperu i dobiti uniformnu površinu bez spojeva.

Staklo

Odaberite idealnu RADNU PLOČU za svoju kuhinju

Za radne površine koristi se isključivo kaljeno staklo debljine najmanje 10mm. Još jedan materijal koji se postavlja na potkonstrukciju od univera ili medijapana i montira na kuhinjske elemente. Savetuje se postavljanje folije s donje strane kako se ne bi provideli elementi ispod, a može se montirati rasveta ispod nje čime se dobijaju fantastični svetlosni efekti. Trpi izuzetno velike temperature, najpraktičnije je postavljanje na šankovima ili kuhinjskim ostrvima, s obzirom da je izuzetno reflektna pogodna je za male kuhinje, ali nije pogodna za porodice sa malom decom. Zahteva redovno brisanje jer na staklu ostaju mrlje od kamenca iz vode, što je čini težim materijalom za održavanje, ali je visokohigijenski materijal.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 5 (7 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.