Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Monohromatske kolorističke šeme

Uz pažljiv odabir nijansi i malo strpljenja, a poštovanjem navedenih pravila i saveta možete dobiti odličan monohromatski enterijer u kome ćete uživati.

Odabir boja i šeme kombinovanja pravi su izazov sa svakog dizajnera enterijera, a još veći za onoga ko želi samostalno da „oboji“ svoj dom.

monohrom 3monohrom 4

Nedavno smo pričali o color blocking šemi čijim poštovanjem dobijate enterijer u bojama koje su naizgled međusobno nespojive. Ovog puta ćemo se pozabaviti enterijerima koji su obojeni samo jednom bojom! Pokušaću da vam ovaj naizgled komplikovan sistem odabira boja približim.

plava monohromatska šema

Monohromatska šema koristi samo jednu boju na svim površinama u prostoriji, koristeći različite nijanse od najsvetlije do najtamnije. Jedina boja koja je pored odabrane dozvoljena je upravo bela kao najsvetlija nijansa svake boje i kao savršena podloga za bojenje bilo kog prostora. Umesto bele možete upotrebiti najsvetliji ton sive ili nijansu bež boje koja je proistekla posvetljivanjem odabrane glavna boje.

narandžasta monohromatska šemasvetlo plava monohromatska šema

Koja nijansa ide na koji komad nameštaja

Kako bismo ovo objasnili za primer ćemo uzeti plavu boju. Plava monohromatska soba koristi belu kao svoju najsvetliju nijansu, tamno plava do teget može se koristiti za meblove za tapacirani nameštaj i/ili nameštaj za sedenje, svetlo plavi zidovi, srednje plave draperije, dok bi pod trebao biti dezeniran u plavoj i beloj boji. U ovoj kombinaciji parket u beloj boji je idealna kombinacija. Takođe stolarija i plafon u ovoj kombinaciji najbolje je da budu beli.

sivo-plava dnevna soba

Slična kombinacija tonova primenjuje se i sa drugim bojama. U slučaju malih prostora birajte izuzetno svetle zidove u odabranoj boji skoro bele ili izrazito svetlo sive.

Braon tonovi mogu vam najprirodnije delovati i biti najjednostavniji za kombinovanje. Kako su nam podovi u boji drveta što je određena nijansa braon boje, moguće je iskombinovati bež zidove, sa tamno braon meblom na garnituri i tepihom u kombinaciji ove dve nijanse. Boja kafe će ovde odigrati ključnu ulogu za draperije i dekoraitvne predmete

bež do braon monohrom kombinacija

O čemu voditi računa?

  • pažljivo birajte nijanse

sve boje imaju podtonove i senke, kao što su žuta, zelena ili roze. Kada birate bež tonove vodite računa da oni odgovaraju ovim bojama i da budu u istoj nijansi;

monohrom 1monohrom 2

  • koristite različite nijanse i tonove

nemojte se vezati za samo dva tona, suviše istih nijansi stvoriće monotoniju, a ne monohromiju. Pokušajte da unesete dubinu u prostor isticanjem i upotrebom različitih materijala, količine sjaja i dezena. Ovo je redak slučaj gde nekoliko dezena u istom prostoru mogu funkcionisati zajedno;

zelena monohrom šemasvetlo zelena monohrom šema

  • nemojte se vezati za bež i belo toniranje

ukoliko se iz straha vežete samo za ovu, naizgled, proverenu kombinaciju nećete dobiti željeni efekat. Budite slobodni sa malo paženje i posvećenosti stvorite zaista kvalitetan dizajn;

nemojte se uvek vezati za bež toniranje

  • dodajte neku drugu boju ukoliko se odlučujete za samo dve nijanse

ukoliko vam se dopada ovakva koloristička šema, ali je smatrate suviše jednobojnom, upotrebom dve do tri nijanse i još jednom bojom koja nije previše kontrastna osnovnoj, možete dobiti blažu varijantu monohromatskog efekta.

tamno plava monohrom šemaavokado zelena monohrom šema

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (16 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.