Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kuhinjske radne ploče

Kada budete odlučili da birate materijal i dezen za svoju radnu ploču, shvatićete da to nije tako jednostavan zadatak. Danas, na tržištu postoji beskrajno veliki izbor boja, materijala i tekstura, od prirodnih, kombinovanih do veštačkih.

Kada budete odlučili da birate materijal i dezen za svoju radnu ploču, shvatićete da to nije tako jednostavan zadatak. Danas, na tržištu postoji beskrajno veliki izbor boja, materijala i tekstura, od prirodnih, kombinovanih do potpuno veštačkih. Čvrsta pravila, kada je reč o izboru radne površine, ne postoje. Ali najvažnija stvar je svakako održavanje. Pošto se radne površine svakodnevno koriste, potrebno je i svakodnevno održavanje. Najvažnije je da se dobro očiste i osuše. Tako ćemo i produžiti njihov vek trajanja. Prilikom izbora moramo voditi računa o njihovoj čvrstoći, otpornosti i teksturi. Jer to su površine koje se svaki dan vlaže, kvase, prljaju. Na njima se secka, struže, ali i na njima se i jede, servira, odlažu namirnice, mali kućni aparati, pribor i posuđe... U većini slučajeva visina na koju se one postavljaju je 85 cm, ali preporučljivo je da za osobe čija telesna visina prelazi 170cm, to bude 100cm, pa čak i 105cm.

Lamerirane radne ploče su ploče od iverice presvučene tvrdom i glatkom oblogom od laminata. Lako se održavaju i vrlo su pristupačne po ceni. Nude se u brojnim bojama i uzorcima i vrlo su dekorativne. Iako dobro podnose  toplotu, lamerirane radne ploče nisu otporne na visoke temperature, na struganje i rezanje. Lako se održavaju pa ih je dovoljno oprati mokrom krpom s malo deterdženta za pranje posuđa.

Radne ploče od keramičkih pločica. Iako su se sve do nedavno radne ploče od keramičkih pločica viđale samo u mediteranskim kuhinjama, one su sve popularnije i u našem podneblju. Naravno, ne bez razloga jer ne samo da su vrlo dekorativne i nude se u bezbroj boja, uzoraka i tekstura, već su i vrlo otporne, trajne i lako se održavaju vodom. Otporne su na visoke temperature, mrlje i oštećenja struganjem i rezanjem. Ali, njihove prednosti dolaze do izražaja samo ako su stručno postavljene.

Sintetički materijali. Sintetički materijali koji su izradjeni od poliestera ili akrilika vrlo lako se održavaju. Skupi su gotovo kao i granit ili mermer ali i dugotrajani. U potpunosti su vodootporni a bilo kakva ulegnuća ili ogrebotine koje mogu nastati možete popraviti laganim brušenjem pomoću brusnog papira. Kerok spada u grupu sintetičkih materijala. Izgled mu može varirati od prirodnog kamena do uzoraka raznih boja i tekstura. Izuzetno je praktičan zato što svako oštećenje na njemu možete jednostavno sanirati. U radne ploče od keroka mogu se ugraditi sudopere od istog materijala. Tako dobijate neisprekidanu celinu koja će vašoj kuhinji dati originalan izgled.

Radne ploče od prirodnog kamena, od kojih je najpopularniji granit, vrlo su luksuzne i naravno vrlo skupe. Mogu se izabrati u različitim bojama i nijansama. Osim što se odlikuju vrhunskom estetikom, radne ploče od granita su i skoro neuništive. Otporne na rezanje, struganje, vlagu i visoke temperature. Lako se održavaju vlažnom krpom. Ali, ploče od prirodnog kamena, se ako na njih padne nešto teško, mogu i razbiti, tako da ih treba čuvati. Mermer se, na primer, mora periodično zaštititi jer može upijati tečnosti koje će pokvariti njegov izgled. Ako nemate vremena za održavanje, možda je bolje da izaberete neki drugi materijal.

Radne ploče od plemenitog, nehrđajućeg čelika koje su ranije bile rezervirane samo za profesionalne kuhinje u hotelima i restoranima, sve se više sele i u naše domove. Izdržljive i otporne na visoke temperature, lako se održavaju i čiste. Jedina mana im je što se mogu izgrebati vrlo brzo. Iz tog razloga posebno se preporučuju ploče od plemenitog čelika koje imaju brušenu ili teksturiranu površinu na kojima oštećenja manje dolaze do izražaja. Pošto su glatke, na njima su mrlje od kamenca četo neizbežne, tako da će vam trebarti posebno sredstvo za čišćenje čelika. A, pripremanje hrane na pločama od plemenitog čelika može biti i vrlo bučno tako da je to još jedna mana ovih površina.

Radne ploče od masivnog drveta, najčešće hrasta, trešnje i oraha vrlo su omiljene u našim kuhinjama. Bez premca, zbog svoje prirodne topline i lepote, najlepša su radna površina od svih mogućih materijala koji se nude. Ali imaju dosta nedostataka.  Nisu otporne na jako visoke temperature, ogrebotine, vlagu i različite mrlje, pa se teže održavaju... Radi zaštite od vlage i mrlja radne ploče od masivnog drveta, a posebno one pored sudopera potrebno je premazati posebnim uljima ili prirodnim voskom. Ploče od drveta se svakodnevno nakon upotrebe moraju očistiti vlažnom, nikako mokrom krpom i blagim sredstvom za čišćenje i dobro osušiti.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 5 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.