Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Koraci za uspešnu pripremu stana za renoviranje

Pre nego što majstori uđu u kuću/stan radi renoviranja, morate pripremiti prostorije za te radove. U priči koja sledi videćete i podsetićete se koje sve pripremne radove trebate obaviti, kako bi renoviranje bilo izvedeno brzo i uspešno.

Vreme se malo prolepšalo, i polako počinjemo da razmišljamo o radovima u kući. Krečenje, menjanje podova ukoliko je potrebno, skidanje starih tapeta ... I svim drugim poslovima koje je potrebno obaviti u kući/stanu.

Za te radove je potrebna neka priprema stana odnosno prostora koji ćete sređivati. Što je priprema bolje urađena, brže će posao majstora biti gotovo. Što je svima nama, priznaćete, najbitnija stvar kad su majstori u kući.

Sigurna sam da svi imate neke svoje metode, ali evo i nekih mojih saveta koji će vam nadam se pomoći. Ili nekih sitnica kojih se niste sami setili.

soba spremna za renoviranje

Zaštita podova.

  • Potreban vam je deblji najlon i krep traka.

Ovaj deo posla je važno uraditi ukoliko podove ne menjate, već ćete ih kasnije samo srediti (na primer hoblovanje i lakiranje parketa, sređivanje pločica i td.).

Deblji najlon se nabavlja u farbarama. Željenu količinu tražite u metrima, ali se prodaje na kilogram i postoje dve varijante, slabiji i čvršći. Međutim razlika u ceni je primetna, a u kvalitetu odnosno čvrstini i ne toliko, pa je bolje da uzmete taj ’’slabiji’’, koje je zelene boje.

vrste najlonakrep trake

Krep traka za ove potrebe treba da bude široka, kako bi bilo dovoljno prostora da se deo širine uhvati za najlon, a deo za pod. Pre nego što krenete da postavljate najlon morate pod usisati i prebrisati vlažnom krpom (makar delove gde će se najlon lepiti) jer ako bude bilo prašine krep traka se neće zalepti, kao ni bilo koja druga lepljiva traka. Predlažem vam krep traku jer ona ne ostavlja tragove od lepka.

Pošto ste prebrisali pod, najlon podelite na trake širine do 1m. Ukoliko vršite uklanjanje starih slojeva kreča i sa plafona, onda celu površinu poda prekrite najlonima. Ako je nameštaj na sredini sobe, onda će pokriven nameštaj zaštiti pod. O tome malo kasnije.

Dakle, parče najlona dužom stranom približite uz zid ali tako da ostane oko 1 cm do zida. Dok jedna osoba drži najlon, druga bi trebala odmah za njom lepiti krep traku. Polovinom širine na najlon, drugom polovinom na sam pod. Vodite računa da ne potkačite zidove da ne bi ostalo neokrečenih delova.

Kada vršite uklanjanje tapeta, moj savet je da izvadite parket lajsne, kako bi se stare tapete potpuno uklonile. Ako su tapete lepljene kada je ova lajsna već bila postavljena onda je jasno, da za takvim poslom nema potrebe.

lepljenje najlona krep trakomzalepljen najlon

 

Zaštita zidova.

  • Potreban vam je tanji najlon i krep traka.

Kada sređujete podove, nema velikih komada koji mogu otići na zid i oštetiti ih. Tako da u tim slučajevima možete samo zaštiti neke crteže ako imate na zidovima i gipsane radove.

Kada renovirate stolariju važno je da zaštitite zidove do samo stolarije kako biste sprečili da lakom ili bojom za drvo obojite i zid. Takođe ako parket lajsne bojite ista je procedura.

Uz samu ivicu drvenog elemenat (ili bilo kog drugog koji bojite) pažljivo zalepite široku krep traku. Vodite računa da ide do same ivice elementa koji bojite, ali da ga na prekrijete pa da ostane ne obojen.

zaštita zidovazaštita zidova 2

Prekrijte radove po dužini delovima najlona za po 5 cm širim nego što je širina onoga što želite prekriti, i zalepite ivice na zid. Krep trakane bi trebala oštetiti postojeći kreč. Kada radovi budu bili završeni, usisajte zidove i prebrišite ih blago vlažnom krpom.

 

Zaštita instalacija.

  • Potreban vam je tanji najlon i krep traka.

Ukoliko se radi samo o krečenju, onda je dovoljno da obod utičnica oblepite krep trakom. Uska traka će ovde biti pogodnija za zaštitu.

zaštita zidnih lampizaštita prekidača

Kada vršite uklanjanje tapeta, i kada gletujete zidove, ili kada postavljate tapete bez prethodnih građevinskih radova, moj predlog vam je da utičnice odšrafite. Sigurna sam da vam ovo sada deluje zastrašujuće, ali na primer: kada skidate stare slojeve tapeta, najčešće se skidaju i stari slojevi kreča (tj oni delovi koji mogu da se skinu, nema potrebe razbijati na silu), stare tapete se često nalaze i iza utičnica, ukoliko ih ne uklonite ostaviće izgled prljavih ivica i biće primetna razlika u debljini. Osim toga, kada jednog dana budete menjali te iste utičnice, ako je veličina novopostavljene nešto manja od stare, stara boja i tapeta će se videti. Dakle, odšrafite utičnice i ostavite ih da vise, s tim što ćete ih umotati u najlon i prikačiti najlon krep trakom. Za to mogu poslužiti i manje kese za zamrzivač koje ćete samo navući preko utičnica i prikačiti trakom.

 

Zaštita nameštaja.

  • Potreban vam je tanak najlon, drvene letvice (neke srednje veličine) i krep traka.

Na kraju, ali nikako najmanje važno dolazi nameštaj. Kada renovirate ceo stan, najbolje rešenje je da iznajmite neku manju garažu ili skladište, šupu i sl. gde ćete odneti sav nameštaj koji želite da ponovo stavite u kuću/stan. Tako ćete biti sto posto sigurni da neće biti oštećen. Isto možete primeniti i kada renovirate neku sobu samo, s tim što vam je tada i manji podrumski prostor dovoljan.

prekriven nameštajprekrivanje kuhinje

Međutim, kao što u većini slučajeva biva, uslova i mogućnosti za tako nešto nemamo, ili su nam te stvari i tokom renoviranja potrebne jer nemamo mogućnosti da napustimo stan, tada je potrebno nameštaj zaštiti. A evo i kako.

Kada skidate pločice ili hoblujete parket stvara se ogromna prašina koja se zavlači u sve moguće i nemoguće šupljine nameštaja. Evo kako da zaštite stvari u ormanima. Uzmite najširu krep traku, i svaki spoj prelepite njom. Male propreze između vrata, šupljine između gornjeg i donjeg elementa (kod višedelnih ormana), spojeve kod ormana koji su jedan do drugog ... I obavezno ispraznite ormane. Garderobu spakujte u vakuum kese (imaju da se nabave u onim sve za 190 din prodavnicama, iako nisu mnogo kvalitetne poslužiće za tako kratku svrhu), a čvrste stvari spakujte u kartonske kutije koje ćete oblepiti širokom selotejp trakom (ovog puta je običan selotejp bolje rešenje).

Kada radite zidove, sav nameštaj pomerite na sredinu i prekrijte tankim najlonom, takođe se nabavlja u farbarama. Letvice će vam poslužiti da ih stavite uz nameštaj na pod jer je najlon tanak i lako leti, a dalje pričvrstiti krep trakom.

 

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da što lakše prebrodite slatke muke sređivanja vašeg doma.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.8 (8 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.