Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kako odabrati luster za trpezariju?

Luster možda zvuči kao rizična ideja, ali uz pravilan odabir, dobijate završni efekat stila i harmonije koji će objediniti sve enterijerske elemente u Vašoj trpezariji i istaći najbolje.

Luster je oduvek bio detalj koji privlači pažnju i poglede i jasno je da se pri odabiru istog mora obratiti posebna pažnja na sve okolnosti. Luster iznad trpezarijskog stola će učiniti da trpezarija izgleda centralizovano i harmonično, postaće fokus "zbivanja" u enterijeru i prva stvar koju će te ugledati kada uđete u sobu.

1. Treba imati na umu da je luster pre svega svetlosno telo, i da ta funkcija određuje ostale. Svetlo treba da bude diskretno i nenametljivo, ali u isto vreme i da zadovoljava svoju svrhu. Ako luster ne osvetljava dovoljno Vašu trpezariju i postoje senke u ćoškovima sobe, dodajte diskretne zidne lampe.

2. Veličina jeste bitna! Luster treba da bude usklađen sa veličinom trpezarije i trpezarijskog stola. U idealnom slučaju, obim treba da mu bude za oko 30 cm manji od prečnika ploče trpezarijskog stola. Razmak između lustera i trpezarijskog stola ne bi smeo da bude veći od 70 cm, jer bi inače blokirao liniju pogleda dok se sedi za stolom.

3. Uklopite! Što se tiče estetike, neophodno je uskladiti stil trpezarije sa lusterom. Najbitnije su Vaše želje i afiniteti, ali ako niste spremni da eksperimentišete sa neominimalizmom i masivnim, gvozdenim lusterom, na primer, najlakše je držati se nekih pravila. Kao kad birate odeću koju će te obući, tako treba pristupiti i odabiru enterijerskih elemenata: treba da postoji motiv koji objedinjuje sve u izbalansiranu sliku. Taj motiv može biti boja, dezen, vrsta materijala, stil dizajna itd.

4. Poslednji, ali ne i zanemarljiv faktor pri odabiru lustera je cena. Ako ste spremni da ulažete mnogo, sigurno će te brzo naći odgovarajući luster, imajući u vidu da je ponuda raznovrsna. U adekvatnim prodajnim mestima se mogu naći lusteri različitih veličina, oblika, boja, elegantni, neobični, neutralni, minimalistički ili barokni. Ako ne želite da potrošite mnogo na luster, postoje pijace, prodavnice antikviteta, kupujem-prodajem oglasi i naravno, internet.

 

 

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.4 (8 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Anđela Damjanović

Završila školu za dizajn u Novom Sadu,smer dizajn enterijera, student Fakulteta tehničkih nauka. Ljubitelj istorije umetnosti,arhitekture i dizajna.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.