Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Kako da izmerite stan?

Savetovanje, čitalaca našeg portala, jedno je od važnijih segmenata u radu. Kako biste dobili brze i kvalitetne odgovore, potrebno je da nam dostavite skice sa što više informacija. Predstavljamo vam kako da to brzo i lako učinite.

Kako da izmerite stan

Danas je izuzetno rasprostranjeno besplatno savetovanje na velikom broju internet portala, kao i u štampanim medijima. Upravo naš portal je jedan od tih i svakodnevno rešavamo veliki broj dilema naših čitalaca. Kako bismo vam pomogli pri organizaciji prostora i pri rešavanju pregrađivanja i rasporeda nameštaja, potrebno je da nam dostavite osnove svojih stanova sa dimenzijama. Najbolje je kada na raspolaganju imate isečke iz projekta, ali to najčešće nije situacija, te morate sami izmeriti prostor. Prateći uputstva u nastavku kreiraćete osnovu koja je jasna i laka za izradu idejnih rešenja, samim tim dobićete brze i kvalitetne odgovore.

Kako da izmerite stan Primer osnove stana

POVRŠINA STANA

Osnovne dimenzije prostorija, dužina/širina/visina, su ključan element. Merenje započnite iscrtavanjem oblika prostorije ili stana sa prostorijama na papiru. Merite prostorije svaku zasebno.
Bilo da je prostorija pravilnog četvorougaonog oblika ili nepravilna, merenje je najlakše tako što ćete redom meriti zidove jedan po jedan i po svakom merenju zapisivati na crtež. Merite uz pod.
Takođe važno je da izmerite i visinu prostorije. Kada prostorija ima kos krov izmerite i nižu i višu stranu.

Kako da izmerite stan Merenje gabaritnih dimenzija prostorija

VRATA, PROZORI

Izuzetno važan segment merenja jesu dimenzije prozora i vrata, kao i njihova udaljenost od susednih zidova. Širina prozora tj vrata i udaljenost od zida su dve najvažnije informacije za svaki otvor.
Dimenzije prozora i vrata mogu se izmeriti merenjem otvora u kojoj se prozor odnosno vrata nalaze. Za udaljenost prozora i vrata od susednih zidova uzmite udaljenost do bližeg zida. Kod merenja prozora izmerite i visinu na kojoj se prozor nalazi (parapet).

Kako da izmerite stan Merenje udaljenosti i dimenzija vrata i prozora

STUBOVI, GREDE, VENTILACIJE

U stanovima postoje neophodni konstruktivni elementi koji ponekad čine da prostorije nemaju idealan oblik. Bez obzira da li se radi o slobodnom stubu, ili ventilaciji koja izlazi iz nivoa zida, važno je da izmerite sve dostupne strane i udaljenost od susednog zida, ili od najbližih zidova. (Primer merenja i beleženja prikazan na prvoj skici)

INSTALACIJE

Za još preciznije izrađenu osnovu na crtežu možete obeležiti gde se nalaze glavne vodovodne i kanalizacione instalacije (pozicija toaletne šolje, lavabova i kade, kao i sudopere i mesta za odvod aspiratora). Nije potrebno da merite udaljenosti metrom, dovoljno je da srazmerno obeležite na crtežu gde se one nalaze.

Kako da izmerite stan Obeleževanje vodovodnih instalacija

ŽELJE

Iako nije najmanje važna stvar, za kraj smo ostavili opis u odnosu na broj i strukturu članova porodice i vaših potreba prostora, kao i želja.

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.5 (6 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.