Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

JESEN u vašoj bašti ili na terasi

Prema rečima stručnjaka, jesen je doba kada u bašti imamo najviše posla. Predstavljamo vam najvažnije baštenske poslove za predstojeće godišnje doba.

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 2

Iako je proleće i praznik Cveti koji dolazi pred Uskrs doba godine kada najviše vremena provedemo baveći se baštenskim poslovima, odnosno u uređenju saksija i terasa stručnjaci tvrde da je zapravo jesen doba godine kada bi trebalo najviše vremena posvetiti dekorativnom bilju i njegovom kako izgledu tako i i zdravlju i uspešnosti. Zbog lepih prohladnih dana, ali još uvek tople zemlje jesen je upravo najbolji period za uređivanje bašte i pripreme za sledeću sezonu. Svi znamo da je u svakom poslu dobra „priprema terena“ pola kvalitetno urađenog posla.

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 3JESEN u vašoj bašti ili na terasi 5

Čišćenje. U ovo doba godine važno je dobro očistiti baštu. Pre svega od štetočina i opalog lišća i cvetova, a onda i od požutelih listova i cvetova koji su promenili boju. Nezaražene, opale listove i cvetove možete koristiti kao deo đubriva.

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 4

Orezivanje. Sredina jeseni period je kada po poslednji put za tekuću godinu orezujemo žive ograde, žbunasto rastinje i cveće kod koga se orezivanje praktikuje (na primer ruže).

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 1

Sađenje, presađivanje. Ukoliko želite da sa prvim naznakama proleća, vaša bašta procveta, sada je pravo vreme da željeno rastinje i posadite. U ovom periodu sade se lukovice koje će se tokom zime u toploj zemlji razviti i sa prvim prolećnim zracima sunca izniknuti na površinu. Takođe, sada je pravo vreme i da presadite biljke kojima su svoje saksije postale tesne. Ne zaboravite da prilikom presađivanja deo stare zemlje koji se nalazio oko korena biljke prenesete u novu saksiju. Cveće koje možete saditi: lale, visibabe, zumbul, ljubičice, nezaboravak … Ukoliko imate travnjak, sada je vreme da posadite seme željene vrste trave.

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 7

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 8

Zaštita. Tokom hladnog perioda važno je zaštiti biljke. Bašte možete zaštiti pokrivanjem zemlje lišćem kako bi se očuvala toplota zemlje i kako sveže posađene lukovice, i orezano cveće ne bi promrzlo. Pojedine osetljive vrste možete zaštiti i najlonom. Cveće u saksijama u većini slučajeva unosi se unutra, i postavlja na svetlo i toplo mesto. Važno je da to cveće na stavljate blizu radijatora jer prevelika veštačka toplota loše utiče na razvoj cveća. I kod saksijskog cveća postoji ono koje može ostati napolju, samo zaštićeno lišćem ili najlonom.

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 9

JESEN u vašoj bašti ili na terasi 10

U ranoj jeseni najbolje je pozabaviti se istraživanjem kako želite da vaša bašta izgleda na proleće. Odaberite vrste biljaka i isplanirajte prema vremenu sađenja i cvetanja raspored i izgled vaše prolećne bašte odnosno terase.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.7 (3 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.