Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Istina o kuhinjama od drveta

Retke su situacije u kojima ćete od nas pročitati nešto što ne ide u prilog punom masivnom drvetu, međutim kada je reč o kuhinjama masiv osim svojih mnogobrojnih prednosti ima i mane. Pogledajte o čemu se radi.

Istina o kuhinjama od drveta

Istina o kuhinjama od drveta

Izrada kuhinja danas se najčešće, makar u Srbiji, svodi na korpuse od univera belog ili dezeniranog kantovanog neretko abs trakom debljine 0,5mm kao jeftinije i lošije rešenje ili abs trakom debljine 2mm kao kvalitetnije, ali i skuplje rešenje. Frontovi i vidne stranice većinom su od univera i/ili medijapana farbanog ili sa lepljenim furnirom. Međutim, šta kada poželimo da u svojoj kući, stanu ili vikendici izradimo kuhinju od punog drveta. Ekološki prihvatljiva, za naše zdravlje bolja i svakako dugotrajnija. Svaki majstor i/ili ozbiljniji proizvođač nameštaja pokušaće da vas odgovori od ove ideje. Ima nekoliko razloga zašto je to tako i oni su i te kako opravdani. S jedne strane je težina samih elemenata, da bi kuhinja bila stabilna kroz dugi niz godina zahteva korišćenje tvrđeg drveta, dakle težeg drveta. Ovako izrađeni elementi dodatno opterećuju kačenje, a zidovi većine stambenih prostora nemaju dovoljnu jačinu da podnesu ozbiljnije konstrukcije. Sa druge strane, izrada kuhinja od masiva zahteva mnogo više posla nego ona od univera, samim tim cena je daleko viša iako u ceni same sirovine nema mnogo razlike. Ista će vas sačekati i ako poželite da uzmete medijapan, iako lakši za izradu sam po sebi je težak i traži dodatnu obradu u vidu lepljenja furnira ili farbanja i lakiranja svakako. Godine rada drvne industrije proizvele su upravo ove proizvode kako bi pojeftinile cenu izrade kuhinje i kako bi olakšale i ubrzale proces do dobijanja centralnog mesta u svakom domu.

Istina o kuhinjama od drvetaIstina o kuhinjama od drveta

Univer

Istina o kuhinjama od drveta

Medijapan

Ukoliko pak insistirate na što više punog drveta, a što manje lepkova i ploča koje nisu dovoljno ekološke, možete odabrati kuhinju od takozvane šper ploče. Unakrasno slagani deblji listovi drveta lepljeni su daleko prihvatljiviji lepkovima za okolinu nego oni koji se nalaze u univeru. Obrada je slična kao kod medijapan ploča, te će ovo vašem stolaru ili proizvođaču nameštaja biti lakši način izrade ekološke kuhinje.

Istina o kuhinjama od drveta

Šper-ploča

Ploče od punog drveta imaju jednu izuzetno važnu karakteristiku, koja može značajno uticati na izgled i dugotrajnost vaše kuhinje, naime imaju tendenciju da se vitopere. Da pojasnim, kao što parket može da „radi“ tako i ploče drveta mogu vremenom da „prorade“ i krenu da se krive, što može ličiti na blago talasanje. Pri ovim deformacijama dolazi do pucanja završnog laka i narušava se izgled, a ujedno dolazi i do mogućnosti da se front trajno ošteti. Da biste dobili frontove od punog drveta, a ujedno izbegli ove neželjene efekte, frontove radite od lameliranih ploča, drugačije rečeno od dasaka koje se sastavljaju od velikog broja manjih letvi slepljenih po širini.

Istina o kuhinjama od drveta

Istina o kuhinjama od drveta

Održavanje kuhinje od punog drveta nešto je zahtevnije nego održavanje kuhinja od ploča na bazi drveta. Potrebno je pažljivo čišćenje, ovakve kuhinje ne trpe jaka abrazivna sredstva, potrebno je brisanje i čišćenje sredstvima namenski izrađenim za drvo, a jednom u desetak godina poželjno je šmirglanje i ponovno lakiranje kako bi joj se vratio stari sjaj i produžio rok trajanja.

Istina o kuhinjama od drveta

Vaše mišljenje nam je važno!

Your rating: None Average: 4.4 (11 votes)
Sviđa mi se!

Autor: Ana Divac

Dizajner, projektant nameštaja i enterijera, dekorater i autor-saradnik u on-line magazinima. Diplomirani inženjer prerade drveta - projektovanje nameštaja i enterijera. Moto: Funkcija i estetika ne isključuju jedna drugu.

Slični tekstovi

Slične galerije

Comments

Re: Istina o kuhinjama od drveta

Puno novih ideja,šareno,maštovito,lepo...Iako je većina ideja za velike stanove i kuće,nađe se i ponešto za naše male stanove.Ako bih ocenjivao,školskim ocenama,onda "jako"4+.

PS:Spadam u retke,koji "dobijaju napade" preuređivanja svog doma relativno često.Živim u malom stanu (garsonjera na dva nivoa-22m2+gornji deo 16m2).Možete li da mi preporučite nekog enterijeristu,koji bi mi pomogao savetom,a da radove sam odrađujem kad i koliko novca imam.Ah da,živim sam sa psom.Hvala.Pozdrav i sve najbolje Zoran Ljubinković,Beograd

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.