Sitnice za kucu - najpovoljnije cene
Pronadji

Harmonija u hodniku

Hodnik, stepenište i odmorište su glavne raskrsnice u porodičnoj kući. Zato ga treba pažljivo urediti.

Hodnik, stepenište i odmorište su glavne raskrsnice u porodičnoj kući. Njima se prolazi iz jednog dela kuće u drugi i verovatno su ti prostori podeljeni od drugih mnogim vratima. To treba imati na umu jer u lepo uređenim enterijerima sva vrata mogu uvek ostati otvorena, a koloristička rešenja pojedinih prostorija uklapaju se u skladnu celinu.

Na izgled boje u hodnicima utiču njihov oblik i proporcije. Ako je reč o uskim prostorima treba izbegavati jarke boje koje naizgled još više skučuju prostor. Okrečite ih zato blagim, neutralnim nijansama. Nekad je doduše još delotvorniji upravo obrnut postupak, jer se šarenilom zidova razbija monotonija i turoban izgled uskog hodnika. Delovanje boja zavisi od rasvete. U slabo osvetljenim hodnicima, a mnogi su takvi, boje deluju tamnije. Čak ni bela boja, za koju se obično misli da oživljava sumorne površine, ne deluje živahno u slabo osvetljenim hodnicima. To se odnosi i na pastelne boje i nijanse.

Zidni uzorci u hodniku moraju se uskladiti sa drugim uzorcima u drugim prostorijama. Ako su sobe okrečene ili presvučene tapetom s uzorkom jakih boja, okrečite hodnik ujednačenim i pastelnim nijansama, koje još više ističu živopisnu dekoraciju susednih prostorija.

Geometrijski uzorci naizgled prenose utisak simetrije i na svoju okolinu. Zato su posebno praktični za hodnike nepravilnih oblika. Pločice i tepisi s geometrijskim uzorkom su spasonosno rešenje za nepravilne površine koje obiluju nepravilnim uglovima i nepredviđenim izbočinama. Svakako, nije dovoljno da ih samo položite na pod, geometrijski se uzorak mora pažljivo organizovati kako bi usmerio pogled u željenom smeru, recimo prema stepeništu ili prema vratima dnevne sobe. Ne dopustite da vam oblik prostorije određuje raspored uzorka, jer se može desiti da vam pogled za njim odluta u neki slepi ugao ili prazan i beznačajan zid.

Otvoren i veseo uzorak na svetloj ili beloj pozadini praktičan je za uske hodnike, jer prividno povećava prostor. Radi se naime o optičkoj varci koja se gledaocu čini da vidi kroz uzorak. Ako imate dovoljno sredstva, ogledalom pokrijte celi zid. To naizgled povećava ceo prostor.

Vaše mišljenje nam je važno!

Vaša ocena: None Average: 4.6 (9 votes)
Sviđa mi se!

Autor: IvanaVukcevic

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na katedri za unutrasnju arhitekturu i dizajn namestaja 2000 god. Deset godina iskustva na poslovima dizajna namestaja, enterijera, projektovanja namestaja.

Slični tekstovi

Slične galerije

Komentari

Pošalji novi komentar

Sadržaj ovog polja se čuva u privatnosti i neće biti javno prikazan. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.